porady-triki
Jak przechowywać wodę?
Wodę przechowuje się w pojemnikach szczelnie zamkniętych, bez dostępu powietrza i jeśli jest możliwość również światła (dobry pomysł to zakopanie pojemników w ziemi). Aby woda nie zmieniła swoich walorów smakowych powinna być przechowywana w temperaturze od 7 do 25 st. C. Idealny pojemniki do przechowywania wody to ciemne szkło, natomiast najgorsze to plastik, którego cząstki z czasem reagują z wodą. Do przechowywania wody można użyć również pojemników ceramicznych, szkliwionych, nie należy używać opakowań metalowych (woda jest w końcu naturalnym rozpuszczalnikiem). Woda nie powinna być przechowywana powyżej miesiąca, chyba, że została napełniona bez dostępu powietrza. Woda oligoceńska (woda głębinowa) nie powinna być przechowywana w temperaturze pokojowej dłużej niż 12 godzin, taką wodę najlepiej przechowywać w lodówce w szklanych butelkach.