logo

fizyka
Dlaczego herbata zaparzona na Mount Evereście smakuje paskudnie?

Dlaczego herbata zaparzona na Mount Evereście smakuje paskudnie?
To bardzo proste na takiej wysokości herbata wrze już przy 68 stopniach Celsjusza. Ciecz wrze (przechodzi w postać gazową - para), gdy prężność pary jest równa ciśnieniu zewnętrznemu. Temperatura wrzenia zależy od ciśnienia, przy normalnym ciśnieniu (1013 hPa) herbata nabierze aromatu, gdyż woda wrze w temperaturze dla herbaty odpowiedniej 100 stopni Celsjusza, jednak im bardziej będziemy zniżać ciśnienie (Mount Everest, 8 848 m n.p.m., ciśnienie zaledwie ok. 310 hPa), tym wrzenie uzyskamy w niższej temperaturze. Teraz pomyślcie, jak długo trzeba gotować jajka na twardo siedząc sobie na szczycie najwyższej góry świata :)
Popularne pytania
Ilu obecnie na świecie żyje potomków Hitlera?
Kiedy powstała Ziemia według Talmudu?
Których produktów należy unikać na czczo?
Gdzie jest statystycznie więcej osób otyłych - w USA czy Egipcie?
Jaki procent z tego, co robimy pamiętamy?
Czy nasze Słońce zmieni się kiedyś w czarną dziurę?
Czy jeszcze 100 lat temu zamiennikiem słowa "toaleta" było "dupaleta"?
Na co kobiety zwracają większą uwagę poznając nowego faceta: na jego wygląd czy na zapach?
Czy lufę karabinu można obciąć za pomocą miecza?
Co podarował królowi prezydent Roosevelt za naftowy deal w 1945 roku?
Co się stało z rdzenną ludnością Krymu?
Ile wynosi rekord wysokości na jaką wskoczył pies?
Ile kosztuje najdroższe wino świata?
Kiedy pojawił się pierwszy wirus komputerowy?