logo

fizyka
Dlaczego herbata zaparzona na Mount Evereście smakuje paskudnie?

Dlaczego herbata zaparzona na Mount Evereście smakuje paskudnie?
To bardzo proste na takiej wysokości herbata wrze już przy 68 stopniach Celsjusza. Ciecz wrze (przechodzi w postać gazową - para), gdy prężność pary jest równa ciśnieniu zewnętrznemu. Temperatura wrzenia zależy od ciśnienia, przy normalnym ciśnieniu (1013 hPa) herbata nabierze aromatu, gdyż woda wrze w temperaturze dla herbaty odpowiedniej 100 stopni Celsjusza, jednak im bardziej będziemy zniżać ciśnienie (Mount Everest, 8 848 m n.p.m., ciśnienie zaledwie ok. 310 hPa), tym wrzenie uzyskamy w niższej temperaturze. Teraz pomyślcie, jak długo trzeba gotować jajka na twardo siedząc sobie na szczycie najwyższej góry świata :)
Popularne pytania
Jak się pisze “ludzią” czy “ludziom”?
Ile urobku trzeba wydobyć w kopalni złota, aby uzyskać 2 gramy tego kruszcu?
Ile litrów moczu może znajdować się w basenie?
Na jakiej zasadzie Facebook proponuje znajomych?
Jaka powinna być poprawna postawa podczas biegu?
Ile razy w ciągu roku przeciętny człowiek uprawia seks?
Jak szybko odmrozić szybę samochodu?
Czy można określić płeć konia po ilości zębów?
Kto znalazł się na słynnej liście Schindlera?
Ile kosztuje wysłanie kilograma ziemniaków na Międzynarodową Stację Kosmiczną?
Jak wykryć plamy kociego moczu?
Ile baz i bomb atomowych mieli w Polsce Rosjanie?
Jakie były ostatnie słowa wypowiedziane przed śmiercią słynnego łowcy krokodyli Steve’a Irwina?
Jak działa gitara elektryczna?