logo

zdrowie-medycyna
Dlaczego frytki i chipsy są tak szkodliwe?

Dlaczego frytki i chipsy są tak szkodliwe?
Wszystko za sprawą rakotwórczego organicznego związku chemicznego - akrylamidu. Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (smażenia w głębokim tłuszczu, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię (węglowodany). Największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają frytki (16–30%), chipsy ziemniaczane (6–46%), kawa (13–39%), ciasta, ciastka i herbatniki (10–20%) oraz chleb i inne gatunki pieczywa (10–30%). Może powstawać w temperaturze 120 °C. Akrylamid przyczynia się do występowania m.in. nowotworów przewodu pokarmowego, uszkadza układ nerwowy (jest neurotoksyną), zwiększa ryzyko choroby serca, jak również wywołuje przewlekły stan zapalny w organizmie, przez co podnosi ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej serca. Zawartość akrylamidu w pożywieniu przygotowywanym w domu jest minimalna w porównaniu do produkcji przemysłowej lub prowadzonej w restauracjach. Istotnym źródłem akrylamidu jest również dym tytoniowy. (Źródło: wikipedia)
Popularne pytania
Ile mierzyła największa budowla wykonana z kart do gry?
Jak się nazywa najstarszy funkcjonujący klub piłkarski na świecie?
Jak uniknąć otarć podczas biegania?
Większy jest lew czy tygrys?
Ile jest odmian ziemniaków?
Skąd pochodzi nazwa popularnego środka antykorozyjnego "WD-40"?
Co może oznaczać, gdy partner nagle zmienia swoje przyzwyczajenia?
Skąd pochodzą choroby zakaźne?
Kiedy penis przestaje rosnąć?
Czy kura śpi na grzędzie?
Ile czasu jest w stanie przeżyć człowiek bez jedzenia pijąc jedno piwo dziennie?
Kto średnio żyje dłużej: leworęczni czy praworęczni?
Ile komórek zawiera ludzkie ciało?
Czy wyprostowana postawa wpływa na samopoczucie?