logo

zdrowie-medycyna
Dlaczego frytki i chipsy są tak szkodliwe?

Dlaczego frytki i chipsy są tak szkodliwe?
Wszystko za sprawą rakotwórczego organicznego związku chemicznego - akrylamidu. Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (smażenia w głębokim tłuszczu, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię (węglowodany). Największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają frytki (16–30%), chipsy ziemniaczane (6–46%), kawa (13–39%), ciasta, ciastka i herbatniki (10–20%) oraz chleb i inne gatunki pieczywa (10–30%). Może powstawać w temperaturze 120 °C. Akrylamid przyczynia się do występowania m.in. nowotworów przewodu pokarmowego, uszkadza układ nerwowy (jest neurotoksyną), zwiększa ryzyko choroby serca, jak również wywołuje przewlekły stan zapalny w organizmie, przez co podnosi ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej serca. Zawartość akrylamidu w pożywieniu przygotowywanym w domu jest minimalna w porównaniu do produkcji przemysłowej lub prowadzonej w restauracjach. Istotnym źródłem akrylamidu jest również dym tytoniowy. (Źródło: wikipedia)
Popularne pytania
Czy mężczyźni częściej śnią o kobietach czy mężczyznach?
W jakim kraju mieszkają i pracują obecnie niektórzy członkowie rodziny Józefa Piłsudskiego?
Ile waży średniowieczna zbroja?
Czego Chińczycy zazdroszczą Europejczykom?
Co daje śpiewanie piosenek pod prysznicem?
Który mięsień człowieka jest najszybszy?
Co Niemcy chcieli od Francji w zamian za stworzeniu Unii Europejskiej w 1932 roku?
Które zwierzę zabija rocznie więcej ludzi - ślimaki czy skorpiony?
Jak mężczyźni postrzegają kobiety w zależności od koloru włosów?
Gdzie znajduje się największy cmentarz w Polsce?
Ilu Polaków zginęło walcząc za cara i kajzera podczas I wojny światowej?
Jak długo trwa ewakuacja wszystkich pasażerów i załogi z Airbusa A380?
Co to jest?
Jakie były cele I wojny dla europejskich mocarstw?