logo

zdrowie-medycynaDlaczego frytki i chipsy są tak szkodliwe?

Dlaczego frytki i chipsy są tak szkodliwe?
Wszystko za sprawą rakotwórczego organicznego związku chemicznego - akrylamidu. Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (smażenia w głębokim tłuszczu, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię (węglowodany). Największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają frytki (16–30%), chipsy ziemniaczane (6–46%), kawa (13–39%), ciasta, ciastka i herbatniki (10–20%) oraz chleb i inne gatunki pieczywa (10–30%). Może powstawać w temperaturze 120 °C. Akrylamid przyczynia się do występowania m.in. nowotworów przewodu pokarmowego, uszkadza układ nerwowy (jest neurotoksyną), zwiększa ryzyko choroby serca, jak również wywołuje przewlekły stan zapalny w organizmie, przez co podnosi ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej serca. Zawartość akrylamidu w pożywieniu przygotowywanym w domu jest minimalna w porównaniu do produkcji przemysłowej lub prowadzonej w restauracjach. Istotnym źródłem akrylamidu jest również dym tytoniowy. (Źródło: wikipedia)
Popularne pytania
Dlaczego Facebook jest tak popularny?
Kiedy templariusz mógł zejść z pola bitwy?
Z którego roku pochodzi najstarsza zachowana fotografia?
Czy Ziemia znajduje się w szczególnym miejscu Wszechświata?
Jak wyglądałby polski rząd, gdyby Janusz Korwin Mikke wygrał wybory?
Czy rekiny mają kości?
Czy nieprzyjemne zachowanie sprzedawcy może zwiększyć sprzedaż?
Ile mierzy najdłuższy kot domowy świata?
Ile typów dźwięków wydają koty?
Jak sprawdzić, czy samochód miał cofany licznik?
Czy leżąc można wywołać beknięcie?
Co Arabia Saudyjska importuje z Australii?
Jak nie dać się depresji, hipochondrii, nozofobii, nerwicy ..... ?
Jakie kary można było otrzymać kiedyś podczas spowiedzi?