logo

porady-triki
Czym się różni dobra czekolada od czekolady kiepskiej jakości?

Czym się różni dobra czekolada od czekolady kiepskiej jakości?
Zebrane owoce kakaowca fermentuje się i suszy (na słońcu lub w gazowych suszarkach), praży i pozbawia łupin, a ziarna mieli się tworząc miazgę kakaową. Wykorzystując prasę hydrauliczną z miazgi otrzymuje się kuch kakaowy i masło kakaowe (tłuszcz kakaowy). Kuch kakaowy mieli się i otrzymuje proszek kakaowy - kakao. Czym się więc różni dobra czekolada od śmieciowej? Dobry producent wykorzystuje miazgę kakaową z masłem (tłuszczem) kakaowym, a nie z jakimś innym tłuszczem roślinnym np: szkodliwym palmowym. Gorsi producenci dodają w roli emulgatora zamiast masła kakaowego lecytynę sojową. Kolejna sprawa, dobry producent dodaje do czekolady wanilię, a nie dużo tańszy środek zapachowy w postaci syntetycznej waniliny. Spore znaczenie ma również jakość samych ziaren.
Popularne pytania
Czy matka chora na AIDS urodzi dziecko zarażone wirusem HIV?
Dlaczego umięśnieni ludzie inaczej się poruszają?
Skąd się wzięła tradycja podawania jedzenia na nagim ciele kobiety?
Czy wieloryb śpi?
Do którego koncernu motoryzacyjnego należy marka Rolls Royce?
Ile wynosi rekord w podbijaniu piłki nogą?
Jak w Rosji nazywany jest św. Mikołaj?
Którego hasła nie ma w Wikipedii: aktorki pornograficzne czy noblistki?
Czy niewidomy może nie wiedzieć, że nie widzi?
Z którym państwem Rosja jest oficjalnie w stanie wojny?
Jak długo rozkłada się szklana butelka?
Gdyby zważyć cały Układ Słoneczny, jaki procent jego całkowitej masy stanowiłoby Słońce?
Jak długo trwa doba na Plutonie?
Jak witają się Japonki, a jak Japończycy?