logo

porady-triki
Czym się różni dobra czekolada od czekolady kiepskiej jakości?

Czym się różni dobra czekolada od czekolady kiepskiej jakości?
Zebrane owoce kakaowca fermentuje się i suszy (na słońcu lub w gazowych suszarkach), praży i pozbawia łupin, a ziarna mieli się tworząc miazgę kakaową. Wykorzystując prasę hydrauliczną z miazgi otrzymuje się kuch kakaowy i masło kakaowe (tłuszcz kakaowy). Kuch kakaowy mieli się i otrzymuje proszek kakaowy - kakao. Czym się więc różni dobra czekolada od śmieciowej? Dobry producent wykorzystuje miazgę kakaową z masłem (tłuszczem) kakaowym, a nie z jakimś innym tłuszczem roślinnym np: szkodliwym palmowym. Gorsi producenci dodają w roli emulgatora zamiast masła kakaowego lecytynę sojową. Kolejna sprawa, dobry producent dodaje do czekolady wanilię, a nie dużo tańszy środek zapachowy w postaci syntetycznej waniliny. Spore znaczenie ma również jakość samych ziaren.
Popularne pytania
Co w internetach oznacza słowo “nope”?
Który miliarder jest najhojniejszym darczyńcą?
W jakim kraju zapomnienie o urodzinach żony uznawane jest za przestępstwo?
Jaki rodzaj śmierci wybrali dla kalifa Mongołowie po zdobyciu Bagdadu w 1258 roku?
Czy Polacy wiedzieli, że w 1939 roku nie możemy liczyć na wsparcie wojskowe Wielkiej Brytanii?
Który z tradycyjnych sportów Spartan spodobałby się mężczyznom?
Czy herbatę powinno się pić po posiłku?
Czy komórki nowotworowe są nieśmiertelne?
W którym roku Lenin uznał, że kapitalizm jest jednak lepszy?
Z czego powstają polarowe bluzy?
Do kogo należy marka Land Rover: do Niemców, Francuzów, Brytyjczyków Hindusów, czy Polaków?
Ile w Niemczech kosztuje piwo?
Ile wody dostarczamy w jedzeniu?
Jak się pisze “trzcionka" czy "czcionka"?