logo

porady-triki
Czym się różni dobra czekolada od czekolady kiepskiej jakości?

Czym się różni dobra czekolada od czekolady kiepskiej jakości?
Zebrane owoce kakaowca fermentuje się i suszy (na słońcu lub w gazowych suszarkach), praży i pozbawia łupin, a ziarna mieli się tworząc miazgę kakaową. Wykorzystując prasę hydrauliczną z miazgi otrzymuje się kuch kakaowy i masło kakaowe (tłuszcz kakaowy). Kuch kakaowy mieli się i otrzymuje proszek kakaowy - kakao. Czym się więc różni dobra czekolada od śmieciowej? Dobry producent wykorzystuje miazgę kakaową z masłem (tłuszczem) kakaowym, a nie z jakimś innym tłuszczem roślinnym np: szkodliwym palmowym. Gorsi producenci dodają w roli emulgatora zamiast masła kakaowego lecytynę sojową. Kolejna sprawa, dobry producent dodaje do czekolady wanilię, a nie dużo tańszy środek zapachowy w postaci syntetycznej waniliny. Spore znaczenie ma również jakość samych ziaren.
Popularne pytania
Które miejsce w samochodzie jest najniebezpieczniejsze?
Co stałoby się z Polską po zwycięstwie II Rzeszy i Austro-Węgier w I wojnie?
Kiedy śpimy gałki oczne są nieruchome czy w ruchu?
Kto jest na zdjęciu?
Ile razy w ciągu dnia śmieje się przeciętna osoba?
Dlaczego nie powinno się chodzić na zakupy będąc głodnym?
Ilu bogów jest czczonych przez ludzkość?
Co mówimy jeśli przy stole ktoś kichnie?
Czy kawę powinno się pić do posiłku?
Czy podczas rozmowy z zagranicznym gościem należy patrzeć na niego czy na tłumacza?
Czy na Antarktydzie można spotkać komary?
Których krajów przywódcy najbardziej naciskali na interwencję w Czechosłowacji w 1968 roku?
Który serial Sci-Fi jest realizowany nieprzerwanie od 1963 roku?
Gdzie doszło do największej bitwy z udziałem polskich żołnierzy po II wojnie światowej?