logo

zdrowie-medycyna
Z czego składa się przeciętna parówka?

Z czego składa się przeciętna parówka?
Zgodnie z normami unijnymi parówki powinny zawierać przynajmniej 50 procent mięsa, najlepsze gatunki parówek mogą mieć nawet do 93 proc.. Niektóre, najtańsze parówki zawierają zamiast mięsa tzw. MOM - mięso oddzielane mechanicznie i mięso drobiowe oddzielane mechanicznie (MDOM). MOM powstaje z resztek mięsa, są to kawałki zmielonych kości (ok. 1 proc.), tkanka mięśniowa, tkanka łączna, chrząstki. MOM się szybko psuje dlatego musi być odpowiednio uzupełnione konserwantami (np: polifosforany). Bardzo ważnych składnikiem parówek jest woda, której w parówce może być nawet do 60 proc.. Oprócz mięsa (lub MOM) i wody w parówkach znajduje się tłuszcz. W parówkach znaleźć możemy również skrobie, zmielone korpusy, skóry wieprzowe, wzmacniacze smaku (Glutaminian sodu), konserwanty (Azotyn sodu, polifosforany), przeciwutleniacze, polepszacze, sól, stabilizatory, białko sojowe ............
Popularne pytania
Czy prawdą jest, że Lenin nie lubił Stalina?
Które państwo jest wzorem dla Chin?
Czy zdrowiej jest witać się podaniem ręki czy tzw. żółwikiem?
Jaki odsetek ludzi na świecie ma kręcone włosy?
Jak długo przeciętna kobieta potrafi dochować tajemnicy?
Jak powstaje kawa bez kofeiny?
Ile zapłaciłbyś za obraz na zdjęciu?
Co musiał zrobić po śniadaniu każdy uczeń elitarnej szkoły w Eton w XVII wieku?
Czy pies potrafi odczuwać upływ czasu?
Czy noszenie okularów leczy wzrok?
Ile kosztowało Amerykanów stworzenie pierwszej bomby atomowej?
Jak szybka jest kula wystrzelona z pistoletu?
Czy korzystanie z ofert serwisów noclegowych jest bezpieczne?
W którym kraju płaci się lejem?