logo

zdrowie-medycyna
Z czego składa się przeciętna parówka?

Z czego składa się przeciętna parówka?
Zgodnie z normami unijnymi parówki powinny zawierać przynajmniej 50 procent mięsa, najlepsze gatunki parówek mogą mieć nawet do 93 proc.. Niektóre, najtańsze parówki zawierają zamiast mięsa tzw. MOM - mięso oddzielane mechanicznie i mięso drobiowe oddzielane mechanicznie (MDOM). MOM powstaje z resztek mięsa, są to kawałki zmielonych kości (ok. 1 proc.), tkanka mięśniowa, tkanka łączna, chrząstki. MOM się szybko psuje dlatego musi być odpowiednio uzupełnione konserwantami (np: polifosforany). Bardzo ważnych składnikiem parówek jest woda, której w parówce może być nawet do 60 proc.. Oprócz mięsa (lub MOM) i wody w parówkach znajduje się tłuszcz. W parówkach znaleźć możemy również skrobie, zmielone korpusy, skóry wieprzowe, wzmacniacze smaku (Glutaminian sodu), konserwanty (Azotyn sodu, polifosforany), przeciwutleniacze, polepszacze, sól, stabilizatory, białko sojowe ............
Popularne pytania
Czy nogi wydłużają się w ciągu dnia?
Jak długi jest układ krwionośny człowieka?
Które z występujących w Polsce zwierząt jest najbardziej jadowite?
Z kogo najczęściej śmieją się Niemcy?
Co zszokowało Rzymian podczas wizyty Legionów polskich w tym mieście w 1798 roku?
Czy ryż to zboże?
Jak jest po niemiecku "Zamknij się!"?
Dlaczego Mao rozpoczął rewolucję kulturową?
Czy koty mogą mieć uczulenie na ludzi?
Czy słonie potrafią dodawać?
Jaka rolę pełnią feromony?
Czy żółwie powinny jeść jak najwięcej owoców i warzyw?
Który kolor pogrubia?
Jak się nazywa pierwszy moduł stacji kosmicznej ISS?