logo

różności
Dlaczego popcorn strzela podczas przygotowywania?

Dlaczego popcorn strzela podczas przygotowywania?
Kluczem do tej zagadki jest woda, która w wyniku wysokiej temperatury uwalnia się rozsadzając przy tym ziarno. Popcorn „puchnie” najlepiej w temperaturze ok. 190 °C. Gdy temperatura wewnątrz ziarna osiągnie punkt wrzenia wody i przekroczy go, zawarte w bielmie białka i skrobia miękną, a woda zamienia się w parę, co dodatkowo zmiękcza skrobię. Para uwięziona w mikroporach skrobii wywiera coraz silniejsze ciśnienie na łupinę, aż ta pęka. Mikropory z parą gwałtownie rozszerzają się, powodując „puchnięcie” i wyrzucenie na zewnątrz ziarna białej, miękkiej masy skrobiowo-białkowej. Masa ochładzając się sztywnieje i staje się chrupiąca. Efekt ten jest zależny od szczelności naczynia w którym przeprowadza się proces. Szczelne naczynia, uniemożliwiające ucieczkę nagromadzonej pary, powodują że bielmo przyrządzanych w nich ziaren zatrzymuje więcej wilgoci, co sprawia że popcorn jest twardszy i mniej chrupki. (wikipedia)
Popularne pytania
Które produkty warto jeść, aby poprawić pamięć?
W którym mieście oprócz Jerozolimy znajduje się nieuznawany grób Jezusa?
Którego kraju królowie najdłużej używali tytułu Wielkiego Księcia Ruskiego?
Jak jest po japońsku "chcę Cię pocałować"?
Który napęd rakietowy umożliwia dotarcie na Marsa w 12 minut?
Jak się pisze: miej, czy mniej?
Jaki dystans należy zachować witając się z Japończykiem?
Co jemy kiedy w produkcie znajduje się dodatek E120?
Ilu obecnie na świecie żyje potomków Hitlera?
Jaka muzyka jest najlepsza w restauracjach, a jaka w fast foodach?
Jak duże może być kurze jajko?
Ile wynosi śmiertelna dawka chlorku rtęci?
Jaki procent Polaków jest wegetarianami?
Kto pije więcej alkoholu młodzi czy starsi?