logo

różności
Dlaczego popcorn strzela podczas przygotowywania?

Dlaczego popcorn strzela podczas przygotowywania?
Kluczem do tej zagadki jest woda, która w wyniku wysokiej temperatury uwalnia się rozsadzając przy tym ziarno. Popcorn „puchnie” najlepiej w temperaturze ok. 190 °C. Gdy temperatura wewnątrz ziarna osiągnie punkt wrzenia wody i przekroczy go, zawarte w bielmie białka i skrobia miękną, a woda zamienia się w parę, co dodatkowo zmiękcza skrobię. Para uwięziona w mikroporach skrobii wywiera coraz silniejsze ciśnienie na łupinę, aż ta pęka. Mikropory z parą gwałtownie rozszerzają się, powodując „puchnięcie” i wyrzucenie na zewnątrz ziarna białej, miękkiej masy skrobiowo-białkowej. Masa ochładzając się sztywnieje i staje się chrupiąca. Efekt ten jest zależny od szczelności naczynia w którym przeprowadza się proces. Szczelne naczynia, uniemożliwiające ucieczkę nagromadzonej pary, powodują że bielmo przyrządzanych w nich ziaren zatrzymuje więcej wilgoci, co sprawia że popcorn jest twardszy i mniej chrupki. (wikipedia)
Popularne pytania
Jak długo będziemy czekać na kontakt z obcymi?
Ile przeciętnie orzeszków znajduje się w batonie Snickers?
Kto lepiej zapamiętuje nowe twarze - kobiety czy mężczyźni?
Czy zdrowiej jest witać się podaniem ręki czy tzw. żółwikiem?
Ile kilogramów mięśni można przybrać na siłowni w rok?
W którym roku Hitler zdecydował, co chce zrobić z Polską?
Czy hiena jest spokrewniona z psami czy kotami?
Czy wódz powstania Spartakus zniósł niewolnictwo na podbitych ziemiach?
Ile metrów potrzebuje 400-metrowy statek, aby wyhamować?
Który niedźwiedź jest największy?
Czy najpierw wchodzimy, czy wychodzimy?
Co holenderscy żołnierze zrobili dla obrony bośniackich cywilów podczas serbskiego ataku na Srebrenicę w Bośni 1995 roku?
Gdzie są większe różnice płac pomiędzy kobietami i mężczyznami, w Polsce czy w Niemczech?
Czy warto jeść "kozy z nosa"?