logo
różności

Dlaczego popcorn strzela podczas przygotowywania?

Dlaczego popcorn strzela podczas przygotowywania?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Kluczem do tej zagadki jest woda, która w wyniku wysokiej temperatury uwalnia się rozsadzając przy tym ziarno. Popcorn „puchnie” najlepiej w temperaturze ok. 190 °C. Gdy temperatura wewnątrz ziarna osiągnie punkt wrzenia wody i przekroczy go, zawarte w bielmie białka i skrobia miękną, a woda zamienia się w parę, co dodatkowo zmiękcza skrobię. Para uwięziona w mikroporach skrobii wywiera coraz silniejsze ciśnienie na łupinę, aż ta pęka. Mikropory z parą gwałtownie rozszerzają się, powodując „puchnięcie” i wyrzucenie na zewnątrz ziarna białej, miękkiej masy skrobiowo-białkowej. Masa ochładzając się sztywnieje i staje się chrupiąca. Efekt ten jest zależny od szczelności naczynia w którym przeprowadza się proces. Szczelne naczynia, uniemożliwiające ucieczkę nagromadzonej pary, powodują że bielmo przyrządzanych w nich ziaren zatrzymuje więcej wilgoci, co sprawia że popcorn jest twardszy i mniej chrupki. (wikipedia)
Popularne pytania
Kto dowodził obroną Westerplatte od 2 września 1939 roku?
Pierwowzorem którego miasta jest komiksowe Gotham City?
Czy polscy kawalerzyści atakowali niemieckie czołgi podczas kampanii wrześniowej?
Jak kobiety postrzegają posiadacza sportowego samochodu?
Ile ton może przewieźć największa ciężarówka świata?
Które rękawiczki chronią przed wirusami?
Jak jest po czesku słowo “dynda”?
Koledzy w szkole dokuczali Katy Perry z powodu ....
Co zrobili Brytyjczycy, kiedy ich indyjską kolonię pod koniec XIX wieku dotknęła susza?
Jak nietoperze piją wodę?
Które polskie ZOO jest największe?
Co to za urządzenie?
Ile trwał najdłuższy lot kury?
Za jaką kwotę Tomasz Kammel poprowadzi kolejną edycję programu “The Voice of Poland”?