logo

porady-triki
Jak zrobić zdrowe domowe chipsy?

Jak zrobić zdrowe domowe chipsy?
Nie muszę nikomu dodawać, że chipsy ze sklepu to bez względu na ich nazwę i zapewnienia producenta zawsze największy chemiczny szajs. Tak więc dowolne chipsy zrobione w domu to przy nich super zdrowa żywność :)
Składniki: ziemniaki (nie obieramy ich, myjemy bardzo dokładnie), 2 łyżki oliwy, sól, papryka, zioła. Przygotowanie: Bardzo dokładnie myjemy ziemniaki, nie obieramy ich ze skórki. Kroimy je na cieniutkie plasterki – dosłownie milimetrowe. Wkładamy pokrojone w plasterki ziemniaki do foliowego woreczka, dodajemy oliwę. Chodzi o to, żeby wszystkie talarki pokryły się oliwą. Możemy posmarować każdy plasterek pędzelkiem namoczonym w oliwie, ale sposób z woreczkiem jest szybszy. Układamy talarki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden obok drugiego - nie mogą się ze sobą stykać. Posypujemy ziemniaki przyprawami. Pieczemy wszystko w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku z termoobiegiem ok. 15-20 minut, aż chipsy ładnie się zarumienią (należy pilnować by się nie spaliły, są wtedy okrutnie gorzkie i raczej niezjadliwe). Wykorzystując termoobieg, upiekłam dwie blaszki chipsów za jednym razem (źródło: odczarujgary.pl, autorka Asia)
Popularne pytania
Czy oglądając tylko czarno-białą telewizję nasze sny też będą tylko czarno-białe?
Co oznacza imię Mirka?
Co ma więcej kalorii: pączek czy duże piwo?
Jaki kolor szminki najczęściej wybierają mieszkanki Nowego Jorku?
Co znajduje się na zdjęciu?
Co znajduje się na zdjęciu?
Czy Winston Churchill był zwolennikiem podpisania sojuszu z Polską w 1939 roku?
Czy można biegać w czasie ciąży?
Co to jest?
Więcej białka jest w białku jajka czy w żółtku?
Ile w Polsce mieszka osób o nazwisku “Czarnuch”?
Co robi ośmiornica, kiedy chce szybko przyspieszyć?
Dlaczego mięsa nie powinno się popijać herbatą, kawą i mlekiem?
Czym się różni szron od gołoledzi?