logo

porady-triki
Jak zrobić zdrowe domowe chipsy?

Jak zrobić zdrowe domowe chipsy?
Nie muszę nikomu dodawać, że chipsy ze sklepu to bez względu na ich nazwę i zapewnienia producenta zawsze największy chemiczny szajs. Tak więc dowolne chipsy zrobione w domu to przy nich super zdrowa żywność :)
Składniki: ziemniaki (nie obieramy ich, myjemy bardzo dokładnie), 2 łyżki oliwy, sól, papryka, zioła. Przygotowanie: Bardzo dokładnie myjemy ziemniaki, nie obieramy ich ze skórki. Kroimy je na cieniutkie plasterki – dosłownie milimetrowe. Wkładamy pokrojone w plasterki ziemniaki do foliowego woreczka, dodajemy oliwę. Chodzi o to, żeby wszystkie talarki pokryły się oliwą. Możemy posmarować każdy plasterek pędzelkiem namoczonym w oliwie, ale sposób z woreczkiem jest szybszy. Układamy talarki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden obok drugiego - nie mogą się ze sobą stykać. Posypujemy ziemniaki przyprawami. Pieczemy wszystko w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku z termoobiegiem ok. 15-20 minut, aż chipsy ładnie się zarumienią (należy pilnować by się nie spaliły, są wtedy okrutnie gorzkie i raczej niezjadliwe). Wykorzystując termoobieg, upiekłam dwie blaszki chipsów za jednym razem (źródło: odczarujgary.pl, autorka Asia)
Popularne pytania
Co symbolizuje logo firmy Citroen?
Dlaczego ludzie widzą duchy?
Gdzie wcześniej zaprzestano karać za kontakty homoseksualne: w Wielkiej Brytanii czy Turcji?
Jaki odsetek ludzi ogląda papier toaletowy po użyciu?
Czy nasza waga zależy od wagi naszych rodziców?
Jak kiedyś nazywał się Nowy Jork?
Jak Niemcy zareagowali na przewrót majowy?
Ile złotych w 1934 roku wart był 1 dolar?
Dlaczego symbolem Wielkanocy jest zajączek?
Czy fluor zawarty w paście do zębów może zabić człowieka?
Co najbardziej denerwuje cudzoziemca po ślubie z Polką?
Który organizm rośnie najszybciej?
Który ze znanych polskich pisarzy był sponsorowany przez CIA?
Czy słonie boją się mrówek?