zdrowie-medycyna
Jedzenia jakich ryb należy unikać?
Panga i tilapia hodowane sztucznie mogą zawierać szkodliwe związki np: antybiotyki, hormony, są praktycznie pozbawione zdrowych kwasów omega-3. Tuńczyk błękitnopłetwy, węgorz srebrzysty i żółty, makrela królewska, gardłosz atlantycki, strzępiel chilijski, rekin, miecznik, płytecznik, szczupak, halibut, wszystkie wymienione ryby są często skażone rtęcią. Należy uważać na wszystkie ryby hodowlane np: łosoś hodowlany, mogą one zawierać szereg szkodliwych substancji. Kiepskim pomysłem są również krewetki, które mogą zawierać antybiotyki oraz inne szkodliwe substancje. Jeśli wybierać to najlepiej ryby, które żyją w morzu krótko np: śledzie czy sardynki, zawierają one również duże ilości kwasów omega-3. Najbardziej zatrute toksynami są ryby, które są najwyżej w łańcuchu pokarmowym np: rekiny, mureny, orki, tuńczyk, szczupak ..... Toksyna jest zjedzona np. przez ślimaka, ślimak zostaje zjedzony przez kraba, a krab zostaje zjedzony przez większą rybę, a na końcu przez rekina. Z wiekiem każda z drapieżnych dużych ryb ma tych toksyn coraz więcej.