logo

zdrowie-medycyna
Jedzenia jakich ryb należy unikać?

Jedzenia jakich ryb należy unikać?
Panga i tilapia hodowane sztucznie mogą zawierać szkodliwe związki np: antybiotyki, hormony, są praktycznie pozbawione zdrowych kwasów omega-3. Tuńczyk błękitnopłetwy, węgorz srebrzysty i żółty, makrela królewska, gardłosz atlantycki, strzępiel chilijski, rekin, miecznik, płytecznik, szczupak, halibut, wszystkie wymienione ryby są często skażone rtęcią. Należy uważać na wszystkie ryby hodowlane np: łosoś hodowlany, mogą one zawierać szereg szkodliwych substancji. Kiepskim pomysłem są również krewetki, które mogą zawierać antybiotyki oraz inne szkodliwe substancje. Jeśli wybierać to najlepiej ryby, które żyją w morzu krótko np: śledzie czy sardynki, zawierają one również duże ilości kwasów omega-3. Najbardziej zatrute toksynami są ryby, które są najwyżej w łańcuchu pokarmowym np: rekiny, mureny, orki, tuńczyk, szczupak ..... Toksyna jest zjedzona np. przez ślimaka, ślimak zostaje zjedzony przez kraba, a krab zostaje zjedzony przez większą rybę, a na końcu przez rekina. Z wiekiem każda z drapieżnych dużych ryb ma tych toksyn coraz więcej.
Popularne pytania
Czy dzięki ocieplaniu się klimatu Sahara znowu będzie zielona?
Czy z wiekiem uścisk dłoni jest słabszy czy mocniejszy?
Ile kosztowała najdroższa grillowana kanapka z serem?
Której marki słodycze są w Rosji najpopularniejsze?
Jak powinno się kichać?
W jakim kraju rodzi się najwięcej rudzielców?
Czy pozwoliło Czyngis-chanowi na podbój tak wielu państw?
W którym państwie wycofano z obiegu wszystkie nominały niepodzielne przez 9?
Czy wegetarianie częściej chorują?
Dlaczego Rosjanie dokonali ludobójstwa podczas Obławy Augustowskiej?
Która firma samochodowa opracowała samochodowy detektor łosi?
Czy istnieją leki lub ćwiczenia, które pozwalają zwiększyć wzrost dorosłej osoby?
Ile sfinksów znajduje się obok piramid w Gizie?
Co jedli mieszkańcy podczas powstania warszawskiego, gdy skończyły się zapasy?