zdrowie-medycyna
Która kasza jest najzdrowsza?

Najzdrowsze kasze to: kasza gryczana (podobno najlepsza), kasza jęczmienna, kasza jaglana ‒ pęczak i perła, kasza manna.
Gryczana to: białko, aminokwasy, witamina B1, B2, E, wapń, fosfor, magnez, żelazo, kobalt, nikiel, miedź, cynk, bor, jod. Ma mało tłuszczu (na 100g tylko 92kcal). Kasza gryczana oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia jelita, szczególnie polecana jest osobom cierpiącym na żylaki odbytu - hemoroidy, krwotoki, żylaki. Świetna dla osób z anemią.
Jęczmienna to: bardzo dużo błonnika, witaminy B6, K, E, magnez, fosfor, żelazo, potas, wapń, niacyna (na włosy i paznokcie), zawiera gluten, zbija cholesterol, dobra dla serca, zmniejsza ryzyko nowotworów, pomaga ludziom z depresją.
Jaglana (pęczak, perła): ma dużo białka, witamina B1, B2, B6, żelazo, miedź, nie zawiera skrobi i glutenu, działa przeciwbakteryjnie. Dzięki witaminie E wspomaga pracę mózgu, a dzięki krzemowi stan włosów, zębów, paznokci, skóry, obniża poziom złego cholesterolu. Świetna dla osób z anemią.
Manna: jest przede wszystkim lekkostrawna, ma sporo witamin B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, potas, żelazo, magnez, jod. Redukuje stany zapalne układu pokarmowego. Pomaga przy bólach miesiączkowych.
Gryczana to: białko, aminokwasy, witamina B1, B2, E, wapń, fosfor, magnez, żelazo, kobalt, nikiel, miedź, cynk, bor, jod. Ma mało tłuszczu (na 100g tylko 92kcal). Kasza gryczana oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia jelita, szczególnie polecana jest osobom cierpiącym na żylaki odbytu - hemoroidy, krwotoki, żylaki. Świetna dla osób z anemią.
Jęczmienna to: bardzo dużo błonnika, witaminy B6, K, E, magnez, fosfor, żelazo, potas, wapń, niacyna (na włosy i paznokcie), zawiera gluten, zbija cholesterol, dobra dla serca, zmniejsza ryzyko nowotworów, pomaga ludziom z depresją.
Jaglana (pęczak, perła): ma dużo białka, witamina B1, B2, B6, żelazo, miedź, nie zawiera skrobi i glutenu, działa przeciwbakteryjnie. Dzięki witaminie E wspomaga pracę mózgu, a dzięki krzemowi stan włosów, zębów, paznokci, skóry, obniża poziom złego cholesterolu. Świetna dla osób z anemią.
Manna: jest przede wszystkim lekkostrawna, ma sporo witamin B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, potas, żelazo, magnez, jod. Redukuje stany zapalne układu pokarmowego. Pomaga przy bólach miesiączkowych.