logo

zdrowie-medycyna
Które ryby są zdrowe, a które nie?

Które ryby są zdrowe, a które nie?
Żerujące na dnie Bałtyku np: płastugi, flądry, dorsze należą do tych ryb, których ze względu na stężenie metali ciężkich nie należy jeść zbyt często. W przypadku ryb oceanicznych problem dotyczy głównie ryb drapieżnych i długo żyjących np: tuńczyk. Im ryba starsza tym większe stężenie szkodliwych związków. Najzdrowsze są na pewno sardele i makrele, żyją stosunkowo krótko i mają najwyższe stężenia kwasów z rodziny omega 3. Nie są to jednak ryby chude dlatego nie należy przesadzać z ich jedzeniem. Jeśli więc myślicie o zbilansowanej diecie rybnej najlepiej raz jeść ryby tłuste, a raz chude.
Popularne pytania
Czy kolor różowy istnieje naprawdę?
Czy "polowanie na czarownice" dotyczyło tylko kobiet?
Czy warzywa lepiej gotować czy smażyć?
Co powoduje objawy podobne do upojenia alkoholowego?
Czy pocierając wewnętrzną częścią skórki od banana zmniejszamy swędzenie po ukłuciu komara?
Czy jajka są zdrowe?
Czy węże boją się wysokości?
Na ile w 9-stopniowej skali Polacy określają poziom swojego szczęścia?
Jaką najwyższą prędkość uzyskał na torze kierowca F1?
Objawem jakiej choroby są rzednące włosy?
Który pokarm jest najdłużej trawiony przez żołądek?
Czy istnieje lek na lęk wysokości?
Kto stworzył pierwszy system bankowy?
Którą cyfrę Chińczycy uznają za magiczną?