logo

zdrowie-medycyna
Które ryby są zdrowe, a które nie?

Które ryby są zdrowe, a które nie?
Żerujące na dnie Bałtyku np: płastugi, flądry, dorsze należą do tych ryb, których ze względu na stężenie metali ciężkich nie należy jeść zbyt często. W przypadku ryb oceanicznych problem dotyczy głównie ryb drapieżnych i długo żyjących np: tuńczyk. Im ryba starsza tym większe stężenie szkodliwych związków. Najzdrowsze są na pewno sardele i makrele, żyją stosunkowo krótko i mają najwyższe stężenia kwasów z rodziny omega 3. Nie są to jednak ryby chude dlatego nie należy przesadzać z ich jedzeniem. Jeśli więc myślicie o zbilansowanej diecie rybnej najlepiej raz jeść ryby tłuste, a raz chude.
Popularne pytania
Od kogo kanclerz Niemiec Adolf Hitler zaczerpnął pojęcie "przestrzeni życiowej"?
Które z powyższych słów są w belgijskich szkołach zakazane: "Boże Narodzenie", "Wielkanoc", "karnawał"?
Która z ludzkich komórek jest najmniejsza?
Jak rozpoznać dobrą szynkę?
Kto wymyślił lody na patyku?
"Złota Pała" to wyróżnienie przyznawane ....... ?
Ile godzin w ciągu doby przesypia miś koala?
Jakie rodzaje blond włosów rozróżniamy?
Jaki procent swojego życia koty przesypiają?
Czy można połamać sobie język?
Kiedy pojawiły się pierwsze prezerwatywy?
Kto w 1942 roku produkował więcej czołgów - Rosjanie czy Niemcy?
Jak odnaleźć skradziony lub zagubiony telefon?
Co było głównym powodem powstania wahadłowców?