logo

zdrowie-medycynaKtóre ryby są zdrowe, a które nie?

Które ryby są zdrowe, a które nie?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Żerujące na dnie Bałtyku np: płastugi, flądry, dorsze należą do tych ryb, których ze względu na stężenie metali ciężkich nie należy jeść zbyt często. W przypadku ryb oceanicznych problem dotyczy głównie ryb drapieżnych i długo żyjących np: tuńczyk. Im ryba starsza tym większe stężenie szkodliwych związków. Najzdrowsze są na pewno sardele i makrele, żyją stosunkowo krótko i mają najwyższe stężenia kwasów z rodziny omega 3. Nie są to jednak ryby chude dlatego nie należy przesadzać z ich jedzeniem. Jeśli więc myślicie o zbilansowanej diecie rybnej najlepiej raz jeść ryby tłuste, a raz chude.
Popularne pytania
Czy bąki mają smak?
Czy palenie papierosów może być zdecydowanie mniej szkodliwe?
Dlaczego biedronki mają kropki?
Jakiej wielkości stopy mają najlepsi pływacy?
Dlaczego rząd Japonii chce na uniwersytetach zlikwidować kierunki humanistyczne?
Dlaczego Księżyc zaraz nad horyzontem, wydaje się dużo większy?
Czy Żydzi kolaborowali z Niemcami podczas II wojny?
Co to za fragment ciała?
Jaki jest najpopularniejszy rozmiar stanika?
Które współcześnie istniejące państwa mogą czuć się współautorami Konstytucji 3 maja?
Z jaką maksymalną prędkością może płynąć delfin?
Co po staropolsku oznaczało słowo “dupa”?
Ile książek napisał przywódca Korei Północnej - Kim Dzong Il?
Jaki procent średnich i dużych zakładów upadła w wyniku reformy Balcerowicza i wyprzedaży?