logo

zdrowie-medycynaKtóre ryby są zdrowe, a które nie?

Które ryby są zdrowe, a które nie?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Żerujące na dnie Bałtyku np: płastugi, flądry, dorsze należą do tych ryb, których ze względu na stężenie metali ciężkich nie należy jeść zbyt często. W przypadku ryb oceanicznych problem dotyczy głównie ryb drapieżnych i długo żyjących np: tuńczyk. Im ryba starsza tym większe stężenie szkodliwych związków. Najzdrowsze są na pewno sardele i makrele, żyją stosunkowo krótko i mają najwyższe stężenia kwasów z rodziny omega 3. Nie są to jednak ryby chude dlatego nie należy przesadzać z ich jedzeniem. Jeśli więc myślicie o zbilansowanej diecie rybnej najlepiej raz jeść ryby tłuste, a raz chude.
Popularne pytania
Czy jakieś dzieło ludzkich rąk opuściło Układ Słoneczny?
Jak długo nie mył się najbrudniejszy człowiek świata?
W którym polskim mieście najłatwiej znaleźć żonę?
Dlaczego na statku kosmicznym Jurija Gagarina znalazł się pistolet?
Czy pierwszą na świecie radiostację tzw.walkie-talkie zaprojektował Polak Henryk Magnuski?
Czy psy potrafią rozpoznać wyraz twarzy człowieka np: złość, albo zadowolenie?
W jakim kraju wynaleziono krawat?
Czy praca w nocy wpływa na zdrowie?
Czy może dojść do ponownego Wielkiego Wybuchu?
W którym państwie znajduje się najstarszy na świecie browar?
Czy szczepienie przeciwko grypie uchroni nas przed koronawirusem?
Który Polak został pochowany z honorami pod murami Kremla?
Co oznacza, jeśli kobieta przeczesuje sobie włosy dłońmi?
Jakie choroby zwiastują zmiany na skórze pod pachami?