logo

zdrowie-medycyna
Które ryby są zdrowe, a które nie?

Które ryby są zdrowe, a które nie?
Żerujące na dnie Bałtyku np: płastugi, flądry, dorsze należą do tych ryb, których ze względu na stężenie metali ciężkich nie należy jeść zbyt często. W przypadku ryb oceanicznych problem dotyczy głównie ryb drapieżnych i długo żyjących np: tuńczyk. Im ryba starsza tym większe stężenie szkodliwych związków. Najzdrowsze są na pewno sardele i makrele, żyją stosunkowo krótko i mają najwyższe stężenia kwasów z rodziny omega 3. Nie są to jednak ryby chude dlatego nie należy przesadzać z ich jedzeniem. Jeśli więc myślicie o zbilansowanej diecie rybnej najlepiej raz jeść ryby tłuste, a raz chude.
Popularne pytania
Kto zaprojektował wieżę Eiffela?
W jakim mieście znajduje się najdłuższy podwieszany most w Polsce?
Czy Francuzi byli przygotowani w 1939 roku do przełamania Linii Zygfryda?
Co jest na zdjęciu?
Jak poprawnie się pisze: sweter czy swetr?
Jaki eksperyment z młotkiem i piórkiem przeprowadził na Księżycu amerykański astronauta?
Jak jest po węgiersku "chce mi się spać"?
Która z ludzkich komórek jest największa?
Czy istnieje zwierzę, które oddaje mocz pyskiem?
Dla Amerykanina miliard to: milion, miliard czy billiard?
Czy po wilczych śladach można wyliczyć, ile liczy stado?
Czy mężczyźni pierdzą częściej niż kobiety?
Czy na Słońcu istnieją pory roku?
Jak należy pisać: przecież, przecierz czy przeciesz?