logo

porady-triki
Czy "świeże" pieczywo w supermarkecie jest zdrowe?

Czy
Trudno takie pieczywo uznać za zdrowe, najpierw producent ciasta wypieka je w 65-85 procentach, w kolejnym etapie ciasto jest zamrażane (najczęściej przy użyciu ciekłego azotu). Tutaj może nastąpić długa przerwa, gdyż tak przygotowane i zabezpieczone ciasto może sobie w magazynie czekać miesiącami. Żeby wyglądało jak z reklamy musi być nafaszerowane konserwantami np: E282, E202, substancjami antypleśniowymi, barwnikami np: karmel nadaje brązowej skórki. Kiedy ma już trafić na półki jest rozmrażane w specjalnych komorach i ponownie wypiekane. Osoby o słabych żołądkach, astmatycy, uczuleniowcy, dzieci, kobiety w ciąży oraz matki karmiące, powinny możliwie jak najrzadziej spożywać tego typu pieczywo.
Popularne pytania
Czy święty Augustyn był Algierczykiem?
Co jest korzystniejsze dla mózgu - wysiłek fizyczny czy czytanie książek?
Czy trawniki powinno się ścinać?
Jakie były reakcje Niemców kiedy Wielka Brytania wypowiedziała wojnę III Rzeszy?
Dlaczego kiedy o czymś śnimy nie robimy sobie krzywdy?
Dlaczego mężczyźni zdradzają?
Ile osób zmarło z głodu w Chinach w wyniku kampanii wielkiego skoku?
Ile wynosi śmiertelna dawka chlorku rtęci?
Czy Kazimierz Wielki był z dynastii Jagiellonów czy Piastów?
Co zrobić, aby pies zachował porządek wokół miski?
Dlaczego stacje moskiewskiego metra wyglądają jak wnętrza pałaców?
Czy Rowan Atkinson (Jaś Fasola) zagrał w jakimś filmie z Jamesem Bondem?
Jak się bronić przed internetowymi podglądaczami?
Czyja to "klata"?