logo

porady-trikiCzy "świeże" pieczywo w supermarkecie jest zdrowe?

Czy

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Trudno takie pieczywo uznać za zdrowe, najpierw producent ciasta wypieka je w 65-85 procentach, w kolejnym etapie ciasto jest zamrażane (najczęściej przy użyciu ciekłego azotu). Tutaj może nastąpić długa przerwa, gdyż tak przygotowane i zabezpieczone ciasto może sobie w magazynie czekać miesiącami. Żeby wyglądało jak z reklamy musi być nafaszerowane konserwantami np: E282, E202, substancjami antypleśniowymi, barwnikami np: karmel nadaje brązowej skórki. Kiedy ma już trafić na półki jest rozmrażane w specjalnych komorach i ponownie wypiekane. Osoby o słabych żołądkach, astmatycy, uczuleniowcy, dzieci, kobiety w ciąży oraz matki karmiące, powinny możliwie jak najrzadziej spożywać tego typu pieczywo.
Popularne pytania
Co łączy najpotężniejszych greckich i rzymskich bogów, Jezusa, Jahwe, Mahometa, Ozyrysa, hinduskiego Brahmę?
Sen powyżej 9 godzin na dobę zwiększa ryzyko zawału serca o 41 proc.?
Jakie czynności podczas jazdy samochodem podnoszą ryzyko wypadku?
Jak jest po japońsku “tylko się rozglądam”?
Kto zbudował militarną potęgę ZSRR po I wojnie światowej?
Gdzie znajduje się oryginalny rękopis polskiego hymnu?
Czy najdroższa kawa produkowana jest z niestrawionych ziaren wyciągniętych z odchodów Papuasów?
Dlaczego obraz w noktowizorze ma kolor zielony?
Czy płód w łonie mamy wytwarza komórki, które chronią ją przed rakiem piersi, leczą choroby serca, płuc, nerek...?
Ile godzin na dobę śpią goryle?
Dlaczego w 12 dywizji pancernej SS Hitlerjugend zamiast przydziałowego tytoniu i wódki wydawano słodycze?
Jaki język jest używany przez największą liczbę ludzi na świecie?
Czy osobę zahipnotyzowaną można zmusić do wykonywania czynności wbrew jej woli?
Czy warzywa lepiej gotować czy smażyć?