logo

porady-triki
Czy "świeże" pieczywo w supermarkecie jest zdrowe?

Czy
Trudno takie pieczywo uznać za zdrowe, najpierw producent ciasta wypieka je w 65-85 procentach, w kolejnym etapie ciasto jest zamrażane (najczęściej przy użyciu ciekłego azotu). Tutaj może nastąpić długa przerwa, gdyż tak przygotowane i zabezpieczone ciasto może sobie w magazynie czekać miesiącami. Żeby wyglądało jak z reklamy musi być nafaszerowane konserwantami np: E282, E202, substancjami antypleśniowymi, barwnikami np: karmel nadaje brązowej skórki. Kiedy ma już trafić na półki jest rozmrażane w specjalnych komorach i ponownie wypiekane. Osoby o słabych żołądkach, astmatycy, uczuleniowcy, dzieci, kobiety w ciąży oraz matki karmiące, powinny możliwie jak najrzadziej spożywać tego typu pieczywo.
Popularne pytania
Czy gladiatorzy byli wegetarianami?
Jakiego rodzaju ładunki wybuchowe stosowane są najczęściej przez terrorystów w Europie Zachodniej?
Jakie znaczenie miało w 1939 roku Westerplatte?
Gdzie znajduje się najstarszy sztuczny zbiornik wodny w Polsce?
Do którego Boga naziści odwoływali w swoich przemówieniach?
Które metale mają złoty kolor?
Ile lat przeżył twórca i propagator joggingu?
Czym zainspirował się George Lucas tworząc kształt Sokoła Millennium?
Jakie są domowe sposoby na niewielkie oparzenia?
Który władca był dwukrotnie królem Polski?
W którym roku Brytyjczycy i Niemcy spłacili swoje długi wynikające z I wojny światowej?
Który z ptaków żyje najdłużej?
Czy mężczyźni potrzebują nawet trzy razy więcej kontaktu dotykowego niż kobiety?
Dlaczego w większości krajów Europy zmieniono ruch lewostronny na prawostronny?