porady-triki
Które produkty można zamrażać, a które nie?

Co należy wiedzieć o zamrażaniu produktów.
1. Zamrażanie może uszkadzać niektóre produkty spożywcze, ale stracą jedynie swoją jędrność i kruchość (warzywa kapustne i miękkie owoce), po za tym nie stracą na jakości.
2. Produktu z dużą zawartością tłuszczu mogą ulegać rozwarstwieniu.
3. Nie powinno się zamrażać produktów przyprawionych czosnkiem i pieprzem - gorzknieją.
4.Nie można zamrażać ciepłych lub letnich produktów.
5. Nie można mrozić produktów w szkle, woda zawarta w produktach zwiększa swoją objętość i może rozsadzić szklane opakowanie, jeśli pakować to tylko w plastikowe torby lub opakowania.
6. Produkty, które zawierają dużą ilości wody np: ogórki, sałata, pomidory, owoce cytrusowe, arbuzy, nie powinny być zamrażane.
7. W zamrażarce produkty powinny być podzielone na małe, płaskie porcje.
8. Jajka można mrozić, ale oddzielnie żółtka i białka.
9. Nie mrozimy ciast z bitą śmietaną i budyniowymi kremami - rozwarstwi się i smakowo dużo straci.
10. Chleb to jedyny produkt, którego odmrażamy po poza lodówką, pozostałe produkty należy stopniowo rozmrażać w lodówce, w przypadku zamrożonych warzyw, owoców, grzybów można wrzucać bezpośrednio do garnka.
11. Nie powinno się rozmrażać mięsa w misce z wodą, ze względu na ryzyko wystąpienia salmonelli bądź innych bakterii.
12. Rozmrożone produkty powinny być zjedzone tego samego dnia, dotyczy to przede wszystkim mięsa i ryb. Nie można ich ponownie zamrażać! Lekko rozmrożone produkty można zamrozić ponownie, należy je jednak spożyć w stosunkowo krótkim czasie.
13. Zbyt długo zamrożone produkty spożywcze nie nadają się do spożycia.
14. Nie powinno zamrażać się ziemniaków (ciemnieją), cebuli, białego sera (kruszy się, traci smak, jełczeje).
15. Zamrożone produkty zawierające jajka na twardo robią się gumowate. 16. Nie zamrażamy ugotowanego makaronu, ziemniaków ani ryżu.
1. Zamrażanie może uszkadzać niektóre produkty spożywcze, ale stracą jedynie swoją jędrność i kruchość (warzywa kapustne i miękkie owoce), po za tym nie stracą na jakości.
2. Produktu z dużą zawartością tłuszczu mogą ulegać rozwarstwieniu.
3. Nie powinno się zamrażać produktów przyprawionych czosnkiem i pieprzem - gorzknieją.
4.Nie można zamrażać ciepłych lub letnich produktów.
5. Nie można mrozić produktów w szkle, woda zawarta w produktach zwiększa swoją objętość i może rozsadzić szklane opakowanie, jeśli pakować to tylko w plastikowe torby lub opakowania.
6. Produkty, które zawierają dużą ilości wody np: ogórki, sałata, pomidory, owoce cytrusowe, arbuzy, nie powinny być zamrażane.
7. W zamrażarce produkty powinny być podzielone na małe, płaskie porcje.
8. Jajka można mrozić, ale oddzielnie żółtka i białka.
9. Nie mrozimy ciast z bitą śmietaną i budyniowymi kremami - rozwarstwi się i smakowo dużo straci.
10. Chleb to jedyny produkt, którego odmrażamy po poza lodówką, pozostałe produkty należy stopniowo rozmrażać w lodówce, w przypadku zamrożonych warzyw, owoców, grzybów można wrzucać bezpośrednio do garnka.
11. Nie powinno się rozmrażać mięsa w misce z wodą, ze względu na ryzyko wystąpienia salmonelli bądź innych bakterii.
12. Rozmrożone produkty powinny być zjedzone tego samego dnia, dotyczy to przede wszystkim mięsa i ryb. Nie można ich ponownie zamrażać! Lekko rozmrożone produkty można zamrozić ponownie, należy je jednak spożyć w stosunkowo krótkim czasie.
13. Zbyt długo zamrożone produkty spożywcze nie nadają się do spożycia.
14. Nie powinno zamrażać się ziemniaków (ciemnieją), cebuli, białego sera (kruszy się, traci smak, jełczeje).
15. Zamrożone produkty zawierające jajka na twardo robią się gumowate. 16. Nie zamrażamy ugotowanego makaronu, ziemniaków ani ryżu.