porady-triki
Którą choinkę wybrać? Jak zachować jej świeżość?

Jeśli chcesz, aby choinka przeżyła musi być kupiona w donicy, jednak należy pamiętać, aby w tej samej donicy czy pojemniku choinka rosła przez cały czas. Drzewka hodowane w gruncie, a następnie wkładane do donic długo nie przetrwają, bo ich korzenie z reguły zostają drastycznie przycięte. Dobry wybór drzewek to - świerk serbski, świerk kłujący lub jodła kaukaska (najtrwalsza), raczej należy unikać świerku pospolitego, który szybko traci igły. Choinkę należy zakupić około 10 dni przed Świętami, chodzi tutaj o przygotowanie drzewka do domowych warunków. Pierwszego dnia najlepiej drzewko przechowywać w temperaturze około 5°C, może to być garaż lub piwnica. Następnie na 2-3 dni przenieś choinkę do cieplejszych pomieszczeń, ale nie przegrzanych (około 10°C), dopiero po tym okresie można drzewko przenieść do właściwego pomieszczenia. Oczywiście takie przygotowania mają sens, gdy drzewko dorastało na polu. Należy pamiętać, aby choinka w domu nie stała obok jakiś źródeł ciepła np: kaloryfer czy kominek, temperatura pomieszczenia nie powinna przekraczać 20°C. Pamiętać należy o codziennym podlewaniu ciepłą wodą, a co jakiś o jakiejś odżywce dla roślin zielonych. Jeśli mają być jakieś lampki to raczej LED, które nie wytwarzają dużo ciepła. Ziemia w doniczce powinna być zawsze lekko wilgotna, w przypadku drzewka ciętego poziom wody nie może opaść poniżej linii pnia. Warto też codziennie spryskiwać drzewko wodą w sprayu.