logo

biologia-anatomia
Czemu bąki śmierdzą?

Czemu bąki śmierdzą?
Woń wywołują małe ilości siarkowodoru i merkaptanów (tiole). Im dieta bogatsza w siarkę tym więcej bakterie wytworzą siarczków i merkaptanów czyli bąki będą bardziej śmierdzieć. Dużo kalafiorów, jajek, mięsa i bąki są bardziej śmierdzące, groch, fasola - warzywa strączkowe to gwarancja dużej ilości mało śmierdzących gazów. Przeciętny bąk składa się głównie z azotu (59 proc.), wodoru (21 proc.), dwutlenku węgla (9 proc.), metanu (7 proc.), tlenu (4 proc.), odpowiadający za zapach siarkowodór i merkaptan stanowi zaledwie ok. 1 proc. zawartości bąka.
Popularne pytania
Jaki odsetek mężczyzn myli przyjazne zachowanie kobiety z flirtem?
Kto jako pierwszy podczas II wojny zastosował ludobójstwo zwane tzw. marszami śmierci?
Czy za fragment banknotu otrzymamy 100% jego wartości?
Co przenosi więcej wirusów: kichnięcie czy podanie ręki na powitanie?
Czy z prezentu należy zdjąć metkę?
Ile średnio tracimy włosów w ciągu jednego dnia?
Jaki procent bąków jest bezwonna?
Który z polskich kurortów II RP słynął z najcieplejszego klimatu?
Czy Japończycy mogli wygrać z USA w 1941 roku?
Co zmienił Hitler w polityce zagranicznej Niemiec po wygranych wyborach w 1933 roku?
Czy magnes może skasować dane na dysku twardym?
Z jakim dodatkiem jogurt poprawia samopoczucie?
Co jedli mieszkańcy podczas powstania warszawskiego, gdy skończyły się zapasy?
Czy niezbyt urodziwe kobiety mają większe szanse na randkę latem czy zimą?