logo

biologia-anatomia
Czemu bąki śmierdzą?

Czemu bąki śmierdzą?
Woń wywołują małe ilości siarkowodoru i merkaptanów (tiole). Im dieta bogatsza w siarkę tym więcej bakterie wytworzą siarczków i merkaptanów czyli bąki będą bardziej śmierdzieć. Dużo kalafiorów, jajek, mięsa i bąki są bardziej śmierdzące, groch, fasola - warzywa strączkowe to gwarancja dużej ilości mało śmierdzących gazów. Przeciętny bąk składa się głównie z azotu (59 proc.), wodoru (21 proc.), dwutlenku węgla (9 proc.), metanu (7 proc.), tlenu (4 proc.), odpowiadający za zapach siarkowodór i merkaptan stanowi zaledwie ok. 1 proc. zawartości bąka.
Popularne pytania
Jak w latach 50 ubiegłego wieku nazywane były Katowice?
Co Hitler chciał zrobić z Krymem?
Czy wiadomo, czym jest piorun kulisty?
Czy ryż w np. chińszczyźnie może być szkodliwy?
Czy tłuszcz w pożywieniu powoduje tycie?
Ile mamy w ciągu roku snów?
Co to za zwierzę?
Czy serce po przeszczepie przenosi również wspomnienia zmarłej osoby?
Ile złota wywieźli europejscy kolonizatorzy z Ameryki Południowej?
Kto ma więcej włosów: dziewczyny rude czy blondynki?
Wyżsi mężczyźni awansują szybciej czy wolniej niż niscy?
Jak wyglądały walki bokserskie na Olimpiadzie w starożytnej Grecji?
Który znany socjalistyczny polityk brał udział w tworzeniu Volkswagena Garbusa?
Jak szybko i skutecznie zdjąć naklejki z mebli?