logo

biologia-anatomia
Czemu bąki śmierdzą?

Czemu bąki śmierdzą?
Woń wywołują małe ilości siarkowodoru i merkaptanów (tiole). Im dieta bogatsza w siarkę tym więcej bakterie wytworzą siarczków i merkaptanów czyli bąki będą bardziej śmierdzieć. Dużo kalafiorów, jajek, mięsa i bąki są bardziej śmierdzące, groch, fasola - warzywa strączkowe to gwarancja dużej ilości mało śmierdzących gazów. Przeciętny bąk składa się głównie z azotu (59 proc.), wodoru (21 proc.), dwutlenku węgla (9 proc.), metanu (7 proc.), tlenu (4 proc.), odpowiadający za zapach siarkowodór i merkaptan stanowi zaledwie ok. 1 proc. zawartości bąka.
Popularne pytania
Czyje serce bije szybciej kobiety czy mężczyzny?
Które miasto na świecie jest stolicą dwóch państw?
Czy w Japonii szkoła średnia jest płatna?
Czy obecne możliwości techniczne umożliwiają poprawianie genów dorosłego człowieka?
Co oznacza imię Justyna?
Co stanowi prawie 30% chińskiego PKB?
Czym czyścić smartfon?
Skąd autor unijnej flagi czerpał inspiracje?
Ile czasu trzeba by potrząsać termosem, żeby zagotować w nim wodę?
W którym roku wdrożono mit "nieskazitelnego Wehrmachtu"?
Która hodowana w Polsce ryba jest najmniej zanieczyszczona?
Gdzie, oprócz USA, wykonuje się karę śmierci za pomocą krzesła elektrycznego?
Czy kolibry potrafią chodzić?
Kiedy Polacy zaproponowali Niemcom odbudowę państwa polskiego po 1939 roku?