logo

biologia-anatomia
Czemu bąki śmierdzą?

Czemu bąki śmierdzą?
Woń wywołują małe ilości siarkowodoru i merkaptanów (tiole). Im dieta bogatsza w siarkę tym więcej bakterie wytworzą siarczków i merkaptanów czyli bąki będą bardziej śmierdzieć. Dużo kalafiorów, jajek, mięsa i bąki są bardziej śmierdzące, groch, fasola - warzywa strączkowe to gwarancja dużej ilości mało śmierdzących gazów. Przeciętny bąk składa się głównie z azotu (59 proc.), wodoru (21 proc.), dwutlenku węgla (9 proc.), metanu (7 proc.), tlenu (4 proc.), odpowiadający za zapach siarkowodór i merkaptan stanowi zaledwie ok. 1 proc. zawartości bąka.
Popularne pytania
W którym mieście znajduje się największe rondo w Polsce?
Kiedy penis przestaje rosnąć?
Skąd pochodzi słowo "wagina"?
Co oznacza, kiedy ktoś pociera oczy lub brwi?
Który samochód został uznany za dzieło sztuki i pojawił się jako eksponat w muzeum w Luwrze?
Czy prawdą jest, że w chińskim grobowcu z XVI w. odnaleziono szwajcarski zegarek?
Jak Chińczycy oceniali reformy w ZSRR i Polsce po 1989 roku?
Czy samolot pasażerski podczas remontu rozkładany jest na części?
Co nazywane było Małym Auschwitz?
Jak poluje sokół?
Kto ma więcej włosów: dziewczyny rude czy blondynki?
Za jakie badania można otrzymać Ig Nobla?
Jak chomik rozpoznaje właściciela?
Ile lat w ciągu swojego życia człowiek przesypia?