logo

różności
Dlaczego hamburgery z McDonalds'a nie ulegają zepsuciu ?

Dlaczego hamburgery z McDonalds'a nie ulegają zepsuciu ?
Co wpływa na rozrost pleśni: konserwanty w mięsie i bułce, sól, niska wilgotność, brak kontaktu z zarodnikami pleśni, brak dostępu do powietrza w miejscu produkcji burgera. Okazało się, że kluczowym powodem wytrzymałości burgera jest wilgotność. Otóż przechowywane burgery szybko traciły wagę, co oznaczało, że wyschły, a bez wilgoci nie rozwinie się pleśń. McDonald używa w swoich burgerach cienkich bułek i mięsa, wyschną zanim zgniją, oto cała tajemnica trwałości. Oczywiście burger zamknięty w szczelnym plastikowym worku szybko zgnije. Przy okazji warto wiedzieć, że według amerykańskiej Agencji Żywności i Leków w burgerze występuje średnio 38 różnych pestycydów, ale nie mają one wpływu na psucie się produktu.
Popularne pytania
Z którego roku pochodzi najstarsza zachowana fotografia?
Kto jest szybszy - koń czy niedźwiedź?
Czy olej palmowy zawarty w Nutelli jest zdrowy? Czy Nutella jest zdrowa?
W którym roku małżeństwa najczęściej dochodzi do rozwodu?
Jak domowym sposobem wyczyścić złotą biżuterię?
Jak wygląda grecki znak zapytania?
W którym roku Niemcy zamierzali wprowadzić przepisy likwidujące tzw."podludzi"?
O ile skraca życie jeden wypalony papieros?
Na czym polega "szczęście Kokury"?
Co w piłce nożnej oznacza przyznana przez sędziego zielona kartka?
Które obrażenia podczas skoku na bungee są najczęstsze?
Dlaczego Hitler trzymał na ścianie w ostatnich miesiącach swojego życia portret króla pruskiego Fryderyka II?
Produkcja której gry kosztowała najwięcej w historii?
Czy jeżeli rzymski obywatel chciał popełnić samobójstwo, musiał wpierw złożyć prośbę do senatu...?