logo

różności
Dlaczego hamburgery z McDonalds'a nie ulegają zepsuciu ?

Dlaczego hamburgery z McDonalds'a nie ulegają zepsuciu ?
Co wpływa na rozrost pleśni: konserwanty w mięsie i bułce, sól, niska wilgotność, brak kontaktu z zarodnikami pleśni, brak dostępu do powietrza w miejscu produkcji burgera. Okazało się, że kluczowym powodem wytrzymałości burgera jest wilgotność. Otóż przechowywane burgery szybko traciły wagę, co oznaczało, że wyschły, a bez wilgoci nie rozwinie się pleśń. McDonald używa w swoich burgerach cienkich bułek i mięsa, wyschną zanim zgniją, oto cała tajemnica trwałości. Oczywiście burger zamknięty w szczelnym plastikowym worku szybko zgnije. Przy okazji warto wiedzieć, że według amerykańskiej Agencji Żywności i Leków w burgerze występuje średnio 38 różnych pestycydów, ale nie mają one wpływu na psucie się produktu.
Popularne pytania
Ile lat dłużej żyją ludzie uśmiechnięci?
Kto miał zagrać tytułową rolę w serii filmów “Indiana Jones”?
Co to za ryba?
Ile lat ma pizza margherita?
Który kraj zaoferował prezydenturę Einsteinowi?
Jak pierwotnie nazywał się Mazurek Dąbrowskiego?
Który z polityków nigdy nie musiał chodzić do toalety?
Co jest większe: obszar Belgii czy woj. mazowieckiego?
Jakimi słowami obrażano mężczyzn w I RP?
Co to jest Brontofobia?
Jak zrobić pączki z konfiturą?
Dlaczego na większości zamków błyskawicznych w jeansach znajduje się napis YKK?
Jaki procent emaili to spam?
Jakie plusy ma picie kawy?