logo

różności
Dlaczego hamburgery z McDonalds'a nie ulegają zepsuciu ?

Dlaczego hamburgery z McDonalds'a nie ulegają zepsuciu ?
Co wpływa na rozrost pleśni: konserwanty w mięsie i bułce, sól, niska wilgotność, brak kontaktu z zarodnikami pleśni, brak dostępu do powietrza w miejscu produkcji burgera. Okazało się, że kluczowym powodem wytrzymałości burgera jest wilgotność. Otóż przechowywane burgery szybko traciły wagę, co oznaczało, że wyschły, a bez wilgoci nie rozwinie się pleśń. McDonald używa w swoich burgerach cienkich bułek i mięsa, wyschną zanim zgniją, oto cała tajemnica trwałości. Oczywiście burger zamknięty w szczelnym plastikowym worku szybko zgnije. Przy okazji warto wiedzieć, że według amerykańskiej Agencji Żywności i Leków w burgerze występuje średnio 38 różnych pestycydów, ale nie mają one wpływu na psucie się produktu.
Popularne pytania
Jaką najniższą temperaturę zanotowano w Polsce?
Kto jest bardziej odporny na ból: kobiety czy mężczyźni?
Jak rozpoznać czy kot jest zadowolony?
Kto wydał Jezusa?
Kto stworzył darknet?
Po co okrętom kamuflaż?
Na jaką wysokość może unieść się chmura?
Które domowe czynności sprzyjają zdrowiu?
W którym europejskim kraju nie można wziąć oficjalnie rozwodu?
Dlaczego Rosjanie zaatakowali Afganistan?
Dlaczego kot się myje?
Czy nastolatkom zawdzięczamy postęp?
Ile czasu spędza przeciętny Polak w swoim życiu na kacu?
Co jeść, aby w zdrowy sposób przytyć?