logo

różności
Dlaczego hamburgery z McDonalds'a nie ulegają zepsuciu ?

Dlaczego hamburgery z McDonalds'a nie ulegają zepsuciu ?
Co wpływa na rozrost pleśni: konserwanty w mięsie i bułce, sól, niska wilgotność, brak kontaktu z zarodnikami pleśni, brak dostępu do powietrza w miejscu produkcji burgera. Okazało się, że kluczowym powodem wytrzymałości burgera jest wilgotność. Otóż przechowywane burgery szybko traciły wagę, co oznaczało, że wyschły, a bez wilgoci nie rozwinie się pleśń. McDonald używa w swoich burgerach cienkich bułek i mięsa, wyschną zanim zgniją, oto cała tajemnica trwałości. Oczywiście burger zamknięty w szczelnym plastikowym worku szybko zgnije. Przy okazji warto wiedzieć, że według amerykańskiej Agencji Żywności i Leków w burgerze występuje średnio 38 różnych pestycydów, ale nie mają one wpływu na psucie się produktu.
Popularne pytania
Czy noworodek może mieć dreszcze?
Który z polskich kurortów II RP słynął z najcieplejszego klimatu?
Który prezydent USA był cheerleaderem?
Ile waży najcięższy latający ptak?
Ilu ludzi stanęło na Księżycu do 2016 roku?
Jak wyprasować ubranie bez użycia żelazka?
Z jakiego powodu Zachód rozpoczął wojnę z Chinami?
Czy szczury potrafią się śmiać?
Co znajduje się na zdjęciu?
Co mają wspólnego zepsute zęby i kłopoty z sercem?
Czy telefon komórkowy może wybuchnąć?
Jak jest po francusku “wku*wiasz mnie”?
Ile włosów dziennie traci przeciętny człowiek?
Kiedy wynaleziono mydło?