logo

różności
Dlaczego hamburgery z McDonalds'a nie ulegają zepsuciu ?

Dlaczego hamburgery z McDonalds'a nie ulegają zepsuciu ?
Co wpływa na rozrost pleśni: konserwanty w mięsie i bułce, sól, niska wilgotność, brak kontaktu z zarodnikami pleśni, brak dostępu do powietrza w miejscu produkcji burgera. Okazało się, że kluczowym powodem wytrzymałości burgera jest wilgotność. Otóż przechowywane burgery szybko traciły wagę, co oznaczało, że wyschły, a bez wilgoci nie rozwinie się pleśń. McDonald używa w swoich burgerach cienkich bułek i mięsa, wyschną zanim zgniją, oto cała tajemnica trwałości. Oczywiście burger zamknięty w szczelnym plastikowym worku szybko zgnije. Przy okazji warto wiedzieć, że według amerykańskiej Agencji Żywności i Leków w burgerze występuje średnio 38 różnych pestycydów, ale nie mają one wpływu na psucie się produktu.
Popularne pytania
Jak zrobić zdrowe domowe chipsy?
Ile balonów wypełnionych helem potrzeba do podniesienia 50-kilogramowego człowieka?
Czym się różni woda miękka od twardej?
Co jest najczęstszą przyczyną wypadków na polskich drogach?
Czy samo patrzenie na miejsce ukąszenia komara sprawia, że zaczyna ono swędzieć?
Ile lat żył najstarszy kot świata?
Czy odżywkę nakłada się na całą długość włosów?
Jak jest po francusku “w*urwiasz mnie!”?
Jak jest po czesku “mama”?
Gdzie jest więcej chrześcijan - w Chinach czy we Włoszech?
Ile wynosi rekord wysokości skoku psa?
Co oznacza celowe pociągnięcie dłonią po włosach?
Których napojów lepiej nie pić podczas upałów?
Kiedy rowerzysta może korzystać z chodnika?