logo

porady-triki
Jak dobrze zaparzyć czarną herbatę?

Jak dobrze zaparzyć czarną herbatę?
Należy pamiętać, aby woda wykorzystana do zaparzenia była gotowana tylko raz, tylko wtedy jest odpowiednio natleniona. Najlepsza jest woda miękka. Dobrze zaparzona herbata na powierzchni piankę, aromat niestety utrzymuje się tylko do około 6 minut. Najgorsze jakościowo herbaty znajdują się w torebkach, produkowane z pyłu herbacianego, jeszcze gorsze są rozpuszczalne herbaty granulowane. Jeśli parzymy herbatę czarną krótko (do 3 minut) zawiera ona najwięcej pobudzającej teiny, dłuższe parzenie to bogactwo antynowotworowych polifenoli.
Popularne pytania
Dlaczego Niemcy zaatakowali Stalingrad?
Dlaczego między torami kolejowymi są kamienie?
Co oznacza imię “Sabina”?
Dlaczego człowiek może żyć bez woreczka żółciowego?
Ile słów na minutę czyta ze zrozumieniem przeciętny człowiek?
Dlaczego carowie bali się reformować kraj?
Czy żelkami można obsługiwać ekran dotykowy?
Która melodia miała być w 1950 roku nowym hymnem Niemiec?
Ile waży największe drzewo na Ziemi?
W którym roku w Rosji zaczęto karać członków rodziny osób, które zostały posądzone o działalność antypaństwową?
Jakie zwierzęta zagrażają bibliotekom?
Za jakie obuwie karze japońska policja?
Co znajduje się na zdjęciu?
Kto brał udział w likwidacji żydowskich gett w okupowanej przez Niemców Polsce?