logo

porady-triki
Jak dobrze zaparzyć czarną herbatę?

Jak dobrze zaparzyć czarną herbatę?
Należy pamiętać, aby woda wykorzystana do zaparzenia była gotowana tylko raz, tylko wtedy jest odpowiednio natleniona. Najlepsza jest woda miękka. Dobrze zaparzona herbata na powierzchni piankę, aromat niestety utrzymuje się tylko do około 6 minut. Najgorsze jakościowo herbaty znajdują się w torebkach, produkowane z pyłu herbacianego, jeszcze gorsze są rozpuszczalne herbaty granulowane. Jeśli parzymy herbatę czarną krótko (do 3 minut) zawiera ona najwięcej pobudzającej teiny, dłuższe parzenie to bogactwo antynowotworowych polifenoli.
Popularne pytania
Za co aresztowano po raz pierwszy Jacka Kuronia w lipcu 1965 roku?
Który z organizmów żyjących na Ziemi wykorzystując siłę tylko własnych mięśni porusza się najszybciej?
Czy rodzice faraona Tutanchamona byli pełnym rodzeństwem?
Ile średnio pamiętamy z dnia poprzedniego?
Jakie zwierzęta mumifikowano w starożytnym Egipcie?
Czy Stalin był antysemitą?
Ile trwało najdłuższe małżeństwo świata?
Czy lemingi popełniają samobójstwo?
W języku którego dużego kraju nie ma słowa bezrobotny?
Jak pozbyć się rybików cukrowych z łazienki?
Więcej osób umiera z powodu ukąszeń komarów czy ataku jadowitych węży?
Czy tlen zabija?
Skoro skóra stale się odnawia, dlaczego tatuaże nie znikają?
Który zmysł odpowiada za 90 proc. ludzkich wspomnień?