zdrowie-medycyna
Dlaczego nie powinno się łączyć pomidora z ogórkiem?

Świeży ogórek zawiera enzym askorbinowy, który utlenia (dzięki enzymowi askorbinaza) witaminę C, a pomidor jest warzywem bogatym w tą witaminę, tak więc nie w pełni skorzystamy z jego walorów. Oczywiście nie dotyczy to tylko pomidorów, ale wszystkich warzyw i owoców, które zawierają kwas askorbinowy, taka chemia :)
Jeśli jednak nasza dieta jest bogata w takie owoce, jak cytryna, owoc dzikiej róży, czarne porzeczki, truskawki, kiwi, grejpfruty, pomarańcze, agrest, jabłka, maliny, poziomki, gruszki, banany oraz śliwki, a z warzyw często wpada nam na talerz pietruszka, nać z pietruszki, papryka (zielona i czerwona), brukselka, kalarepa, brokuły, kapusta, kalafior, szpinak, sałata, marchew, rzodkiewka, młode ziemniaki oraz buraki, to nie powinniśmy się martwić i śmiało łączyć ogórka z pomidorem.
Jeśli jednak nasza dieta jest bogata w takie owoce, jak cytryna, owoc dzikiej róży, czarne porzeczki, truskawki, kiwi, grejpfruty, pomarańcze, agrest, jabłka, maliny, poziomki, gruszki, banany oraz śliwki, a z warzyw często wpada nam na talerz pietruszka, nać z pietruszki, papryka (zielona i czerwona), brukselka, kalarepa, brokuły, kapusta, kalafior, szpinak, sałata, marchew, rzodkiewka, młode ziemniaki oraz buraki, to nie powinniśmy się martwić i śmiało łączyć ogórka z pomidorem.