kultura-sztuka
Która metoda parzenia kawy jest najstarsza?
Najstarsze doniesienia o piciu kawy pochodzą z XV wieku z terenu obecnego Jemenu. Kawa była naparem, który pochodził ze zmielonych ziaren, czyli metoda najbardziej zbliżona to kawy po turecku.
Kawa po turecku:
- im mocniej zmielone ziarno tym lepiej,
- do ok. 90 ml podgrzanej wody dodajemy 1-2 czubate łyżeczki kawy, jak ktoś lubi może też dodać cukier,
- całość podgrzewa się na średnim ogniu,
- zdejmujemy napój kiedy zacznie wrzeć (średnio 4-5 minut) przy temperaturze do 100 stopni Celsjusza.
Kawa po turecku:
- im mocniej zmielone ziarno tym lepiej,
- do ok. 90 ml podgrzanej wody dodajemy 1-2 czubate łyżeczki kawy, jak ktoś lubi może też dodać cukier,
- całość podgrzewa się na średnim ogniu,
- zdejmujemy napój kiedy zacznie wrzeć (średnio 4-5 minut) przy temperaturze do 100 stopni Celsjusza.