logo

chemia
Po co w cieście są jajka i mąka?

Po co w cieście są jajka i mąka?
W wysokiej temperaturze białko w jajku i mące ścina się tworząc szkielet, na którym opiera się cała struktura ciasta.
Za zarumienienie się ciasta odpowiada tzw. proces karmelizacji, czyli szereg procesów chemicznych wywołujących topnienie się znajdujących się w cieście cukrów (skrobi i innych cukrów). Cukier w wyniku temperatury zaczyna się wtedy topić i pienić (wrzenie) zwykle od 160 do 200oC (w przypadku sacharozy). Karmelizacja to z punktu widzenia chemicznego usunięciu wody z cukru.
Popularne pytania
Czy cytryny odstraszają pająki?
Czego H.Göring nie lubił w narodowym socjalizmie?
Które butelki są lepsze dla piwa - zielone czy brązowe?
Co znajduje się na zdjęciu?
Kto jest mądrzejszy: koty czy psy?
Czy Winston Churchill był zwolennikiem podpisania sojuszu z Polską w 1939 roku?
Czy data przydatności do spożycia jest tylko orientacyjna?
Jak odpowiedzieć na powitanie "Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus"?
Jak jest po czesku słowo "dziewczyna"?
Czy czyste złoto jest tak miękkie, że można je kształtować gołymi rękoma?
Które potrawy lubiła jeść najstarsza osoba świata?
Które narody zostały w ZSRR deportowane?
Jaką pojemność ma ludzki żołądek?
Który kraj generuje najwięcej spamu na świecie?