logo

chemia
Po co w cieście są jajka i mąka?

Po co w cieście są jajka i mąka?
W wysokiej temperaturze białko w jajku i mące ścina się tworząc szkielet, na którym opiera się cała struktura ciasta.
Za zarumienienie się ciasta odpowiada tzw. proces karmelizacji, czyli szereg procesów chemicznych wywołujących topnienie się znajdujących się w cieście cukrów (skrobi i innych cukrów). Cukier w wyniku temperatury zaczyna się wtedy topić i pienić (wrzenie) zwykle od 160 do 200oC (w przypadku sacharozy). Karmelizacja to z punktu widzenia chemicznego usunięciu wody z cukru.
Popularne pytania
Z jakiego powodu miłośnicy chleba w średniowieczu mieli narkotyczne odloty?
Jaką karę wprowadzili Rosjanie dla dzieci powstańców listopadowych?
Osoba poznana w ekstremalnych warunkach wydaje się bardziej atrakcyjna?
Jak długo można przeżyć bez snu?
Dlaczego we wrześniu 1939 roku obrońcy Warszawy zdjęli wszystkie flagi Czerwonego Krzyża?
O której godzinie stanął zegar Zamku Królewskiego podczas niemieckich bombardowań W-wy?
Ilu Polaków wypiło płyn Lugola po katastrofie w Czarnobylu?
Czy psy lubią jak wpatrujemy się im w oczy?
Jak długo trwała najdłuższa walka bokserska?
Co zrobić jeśli Windows informuje, że straciłeś uprawnienia do zawartości dysku?
Czy lemury nacierają swoje futro substancją, która wprowadza ich w stan odurzenia?
Skąd pochodzi zwyczaj całowania kobiety w rękę?
Jak nie dać się depresji, hipochondrii, nozofobii, nerwicy ..... ?
Co to jest Automysofobia?