związki
Jakie są najzdrowsze ryby do jedzenia?
Najzdrowsze ryby do jedzenia.
1. Śledź, sardynka, łosoś norweski, makrela atlantycka, dorsz (zdjęcie), miętus, flądra - zawierają najwięcej kwasów omega-3. Zdrowe i smaczne są: sola, karmazyn i węgorz. Niewiele dobroczynnych kwasów ma mintaj oraz hodowlane - panga i tilapia, dodatkowo ich hodowle niszczą środowisko naturalne.
2. Okoń, szczupak, karp, sandacz - mniej kwasów omega-3.
3. Tuńczyk, halibut grenlandzki i atlantycki, łosoś bałtycki, rekin, szprot bałtycki - mogą zawierać substancje toksyczne.
Źródło: Newsweek
Foto (c) wikipedia
1. Śledź, sardynka, łosoś norweski, makrela atlantycka, dorsz (zdjęcie), miętus, flądra - zawierają najwięcej kwasów omega-3. Zdrowe i smaczne są: sola, karmazyn i węgorz. Niewiele dobroczynnych kwasów ma mintaj oraz hodowlane - panga i tilapia, dodatkowo ich hodowle niszczą środowisko naturalne.
2. Okoń, szczupak, karp, sandacz - mniej kwasów omega-3.
3. Tuńczyk, halibut grenlandzki i atlantycki, łosoś bałtycki, rekin, szprot bałtycki - mogą zawierać substancje toksyczne.
Źródło: Newsweek
Foto (c) wikipedia