porady-triki
Jak rozpoznać polski czosnek?

1. Czosnek polski ma najczęściej osłonkę lekko fioletową lub jasnoróżową. Jednak nie jest to regułą zagraniczny czosnek też może mieć taki kolor.
2. Zagraniczny czosnek często jest najczęściej większy od polskiego i bardziej intensywny biały kolor.
3. Polski czosnek ma intensywniejszy zapach i ostrzejszy smak od importowanego.
4. Importowany czosnek często jest przesadnie czysty, polski może być nie tylko mniejszy, ale może być również lekko zabrudzony.
5. Polski czosnek można wsadzić do doniczki i wykiełkuje, zagraniczny z powodu zawartości chemii już raczej nie.
Jeśli ktoś ma wątpliwości najlepiej sprawdzać metkę, choć w przypadku zagranicznych sieci w Polsce, to też nie jest metoda na 100%.
2. Zagraniczny czosnek często jest najczęściej większy od polskiego i bardziej intensywny biały kolor.
3. Polski czosnek ma intensywniejszy zapach i ostrzejszy smak od importowanego.
4. Importowany czosnek często jest przesadnie czysty, polski może być nie tylko mniejszy, ale może być również lekko zabrudzony.
5. Polski czosnek można wsadzić do doniczki i wykiełkuje, zagraniczny z powodu zawartości chemii już raczej nie.
Jeśli ktoś ma wątpliwości najlepiej sprawdzać metkę, choć w przypadku zagranicznych sieci w Polsce, to też nie jest metoda na 100%.