porady-triki
Które warzywa mają najwięcej białka?

O tym jak ważne jest białko w diecie nikogo nie trzeba przekonywać. Należy jednak zawsze pamiętać, że białko zawarte w warzywach nie jest białkiem "pełnym", co oznacza, że nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Takie pełnowartościowe białko znajdziemy jedynie w mięsie i nabiale.
Nadmierne spożycie białka pochodzącego od zwierząt może być groźne dla naszego zdrowia i prowadzić do poważnych schorzeń nerek czy układu trawiennego (zaparcia, niestrawność, bóle brzucha).
Produkty roślinne, które mają najwięcej białka:
Seitan: 75g (produkt spożywczy otrzymywany z glutenu pszennego)
Białko konopne: 45g
Orzeszki ziemne: 26g
czerwona soczewica – 25,4 g,
zielona soczewica – 25 g,
żółta soczewica – 25 g,
Nasiona słonecznika (24,4 g)
Groch suchy (23,8 g)
Fasola czerwona – 23 g,
Fasola biała – 21,4 g,
Pistacje (20,6 g)
Migdały (20 g)
Mak niebieski (ok.20 g)
Ciecierzyca: 20 g
Orzechy nerkowce – 18 g,
Orzechy włoskie (15,2 g)
Orzechy laskowe (15 g)
Kasza owsiana (15 g)
Orzechy pinii – 14 g,
Orzechy brazylijskie – 14 g,
Orzechy arachidowe – 13,7 g
Kasza gryczana (12,6 g)
Tofu: 12g
Kasza jaglana (10,5 g)
Orzechy pekan – 9 g,
Orzechy macadamia 8 g.
Ryż naturalny (około 7 g)
Ryż biały (6,7 g)
Zielony groszek mrożony – 6,4 g,
Bób (5,2 g)
Białko zwierzęce
Nabiał:
Cheddar pełnotłusty (blisko 27,5 g)
Gouda tłusta (25,2 g)
Twarogowy pełnotłusty (około 19 g)
Żółtko jaja kurzego (15,5 g)
Białko jaja kurzego (11 g)
Jogurt naturalny (4,4 g)
Dla porównania w mięsie (w 100g):
Filet z królika (29,15g)
Krewetki koktajlowe (blisko 27 g)
Karp gotowany (blisko 23 g)
Tuńczyk (23 g)
Ligawa wołowa (22 g)
Łosoś wędzony (21,5 g)
Pierś z kurczaka bez skóry (21,5 g)
Wieprzowina, schab bez kości (21 gr),
Polędwica wieprzowa (ok.21 g)
Makrela wędzona (20,8g)
Sznyclówka cielęca – 20,6 g
Wątróbka wieprzowa (20,3 g)
Halibut (20,2 g)
Pierś z kaczki (20 g)
Łosoś (20 g)
Indyk bez skóry 19,5 g
Indyk pierś bez skóry 19,3 g
Wątroba z kurczaka (19,2 g)
Mintaj (19 g)
Szprot wędzony (19 g)
Pstrąg tęczowy (18,7 g)
Wątroba cielęca (18 g)
Dorsz (17,8 g)
Śledź (16,5 g)
Miruna (15 g)
Małże (12 g)
Nadmierne spożycie białka pochodzącego od zwierząt może być groźne dla naszego zdrowia i prowadzić do poważnych schorzeń nerek czy układu trawiennego (zaparcia, niestrawność, bóle brzucha).
Produkty roślinne, które mają najwięcej białka:
Seitan: 75g (produkt spożywczy otrzymywany z glutenu pszennego)
Białko konopne: 45g
Orzeszki ziemne: 26g
czerwona soczewica – 25,4 g,
zielona soczewica – 25 g,
żółta soczewica – 25 g,
Nasiona słonecznika (24,4 g)
Groch suchy (23,8 g)
Fasola czerwona – 23 g,
Fasola biała – 21,4 g,
Pistacje (20,6 g)
Migdały (20 g)
Mak niebieski (ok.20 g)
Ciecierzyca: 20 g
Orzechy nerkowce – 18 g,
Orzechy włoskie (15,2 g)
Orzechy laskowe (15 g)
Kasza owsiana (15 g)
Orzechy pinii – 14 g,
Orzechy brazylijskie – 14 g,
Orzechy arachidowe – 13,7 g
Kasza gryczana (12,6 g)
Tofu: 12g
Kasza jaglana (10,5 g)
Orzechy pekan – 9 g,
Orzechy macadamia 8 g.
Ryż naturalny (około 7 g)
Ryż biały (6,7 g)
Zielony groszek mrożony – 6,4 g,
Bób (5,2 g)
Białko zwierzęce
Nabiał:
Cheddar pełnotłusty (blisko 27,5 g)
Gouda tłusta (25,2 g)
Twarogowy pełnotłusty (około 19 g)
Żółtko jaja kurzego (15,5 g)
Białko jaja kurzego (11 g)
Jogurt naturalny (4,4 g)
Dla porównania w mięsie (w 100g):
Filet z królika (29,15g)
Krewetki koktajlowe (blisko 27 g)
Karp gotowany (blisko 23 g)
Tuńczyk (23 g)
Ligawa wołowa (22 g)
Łosoś wędzony (21,5 g)
Pierś z kurczaka bez skóry (21,5 g)
Wieprzowina, schab bez kości (21 gr),
Polędwica wieprzowa (ok.21 g)
Makrela wędzona (20,8g)
Sznyclówka cielęca – 20,6 g
Wątróbka wieprzowa (20,3 g)
Halibut (20,2 g)
Pierś z kaczki (20 g)
Łosoś (20 g)
Indyk bez skóry 19,5 g
Indyk pierś bez skóry 19,3 g
Wątroba z kurczaka (19,2 g)
Mintaj (19 g)
Szprot wędzony (19 g)
Pstrąg tęczowy (18,7 g)
Wątroba cielęca (18 g)
Dorsz (17,8 g)
Śledź (16,5 g)
Miruna (15 g)
Małże (12 g)