zdrowie-medycyna
Czy duże dawki witaminy C zapobiegają zakażeniu COVID-19?
Nie istnieją żadne dowody na to, że duże dawki witaminy C zapobiegają zakażeniu np.COVID-19 czy innych chorób tego typu, czy łagodzą jego przebieg. Jedyne o czym powinniśmy pamiętać to, aby nie doprowadzać do niedoboru witamin, w tym oczywiście witaminy C.
Najwięcej tej witaminy mają warzywa:
nać pietruszki: 269 mg
papryka: 125-200 mg
brukselka: 65-145 mg
kalarepa: 70-100 mg
brokuły: 65-150 mg
kapusta: 35-70 mg
kalafior: 37-70 mg
szpinak: 40-84 mg
Wśród owoców królują:
owoce dzikiej róży: 250-800 mg
czarne porzeczki: 150-300 mg
truskawki: 46-90 mg
kiwi: 84 mg
grejpfruty: 30-70 mg
cytryny: 40-60 mg
pomarańcze: 30-50 mg
Źródło: dr hab. Tomasz Dzieciątkowski z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, niezalezna.pl, medme.pl
Najwięcej tej witaminy mają warzywa:
nać pietruszki: 269 mg
papryka: 125-200 mg
brukselka: 65-145 mg
kalarepa: 70-100 mg
brokuły: 65-150 mg
kapusta: 35-70 mg
kalafior: 37-70 mg
szpinak: 40-84 mg
Wśród owoców królują:
owoce dzikiej róży: 250-800 mg
czarne porzeczki: 150-300 mg
truskawki: 46-90 mg
kiwi: 84 mg
grejpfruty: 30-70 mg
cytryny: 40-60 mg
pomarańcze: 30-50 mg
Źródło: dr hab. Tomasz Dzieciątkowski z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, niezalezna.pl, medme.pl