logo

porady-triki
Czy szpinak lepiej jeść surowy czy gotowany?

Czy szpinak lepiej jeść surowy czy gotowany?
Szpinak należy do tych warzyw, które raczej należy spożywać po obróbce termicznej. Dobrze jest gotować go w zupie, parowarze, czy dusić. Warto dodać, że podgrzany szpinak jest lepiej przyswajalny przez organizm i powodujące problemy szczawiany ulegają rozkładowi. Na szczawiany trzeba szczególnie uważać, bo to właśnie one odpowiadają za pojawienie się kamicy nerkowej (kamienie w nerkach). Kwas szczawiowy wiąże wapń utrudniając jego wchłanianie, w efekcie tego powstaje szczawian wapnia, który jest budulcem kamieni nerkowych.
Jedząc szpinak na surowo należy pamiętać, aby jeść go z dodatkiem tłuszczu (masło, olej rzepakowy ..). Szpinak zawiera kwas foliowy oraz witaminy C, A i E, a te dwie ostatnie przyswajane są tylko w obecności tłuszczu.
Na szpinak powinni uważać osoby, które są chore na choroby reumatyczne, dnę moczanową (artretyzm), zapalenie stawów, czy nadkwasotę, szpinak utrudnia również przyswajanie jodu co źle wpływa na tarczycę, nie jest polecany również alergikom (jest silnym alergenem).
Wbrew panującym mitom w szpinaku nie ma dużo żelaza, teoretycznie ma dużo wapnia, ale jest w niewielkim stopniu przyswajany.

Źródła: ziolaiprzyprawy.info, gotowanie.onet.pl, zywienie.abczdrowie.pl
Popularne pytania
Jak powinno się stać przy koniu?
Dlaczego wypowiedź "cofać do tyłu" jest błędem językowym?
Czy czarnoskórzy robili kariery w I RP?
Co zrobić kiedy Windows 10 odmówi zapisu lub uruchomienia pliku?
Skąd pochodzi angielskie słowo "sniper"?
Dlaczego wieczorem odczuwa się głód?
Który stworzony przez człowieka obiekt jako pierwszy dotarł do stratosfery?
Dlaczego podczas opalania skóra czerwienieje?
Co to za ryba?
Dlaczego kompania może mieć maksimum 200 żołnierzy?
Co jest główną przyczyną gniewu?
Dlaczego Rosjanie dokonali ludobójstwa podczas Obławy Augustowskiej?
Ile kobiet służyło w Legii Cudzoziemskiej?
Jak powstają czarne dziury?