porady-triki
Czy szpinak lepiej jeść surowy czy gotowany?
Szpinak należy do tych warzyw, które raczej należy spożywać po obróbce termicznej. Dobrze jest gotować go w zupie, parowarze, czy dusić. Warto dodać, że podgrzany szpinak jest lepiej przyswajalny przez organizm i powodujące problemy szczawiany ulegają rozkładowi. Na szczawiany trzeba szczególnie uważać, bo to właśnie one odpowiadają za pojawienie się kamicy nerkowej (kamienie w nerkach). Kwas szczawiowy wiąże wapń utrudniając jego wchłanianie, w efekcie tego powstaje szczawian wapnia, który jest budulcem kamieni nerkowych.
Jedząc szpinak na surowo należy pamiętać, aby jeść go z dodatkiem tłuszczu (masło, olej rzepakowy ..). Szpinak zawiera kwas foliowy oraz witaminy C, A i E, a te dwie ostatnie przyswajane są tylko w obecności tłuszczu.
Na szpinak powinni uważać osoby, które są chore na choroby reumatyczne, dnę moczanową (artretyzm), zapalenie stawów, czy nadkwasotę, szpinak utrudnia również przyswajanie jodu co źle wpływa na tarczycę, nie jest polecany również alergikom (jest silnym alergenem).
Wbrew panującym mitom w szpinaku nie ma dużo żelaza, teoretycznie ma dużo wapnia, ale jest w niewielkim stopniu przyswajany.
Źródła: ziolaiprzyprawy.info, gotowanie.onet.pl, zywienie.abczdrowie.pl
Jedząc szpinak na surowo należy pamiętać, aby jeść go z dodatkiem tłuszczu (masło, olej rzepakowy ..). Szpinak zawiera kwas foliowy oraz witaminy C, A i E, a te dwie ostatnie przyswajane są tylko w obecności tłuszczu.
Na szpinak powinni uważać osoby, które są chore na choroby reumatyczne, dnę moczanową (artretyzm), zapalenie stawów, czy nadkwasotę, szpinak utrudnia również przyswajanie jodu co źle wpływa na tarczycę, nie jest polecany również alergikom (jest silnym alergenem).
Wbrew panującym mitom w szpinaku nie ma dużo żelaza, teoretycznie ma dużo wapnia, ale jest w niewielkim stopniu przyswajany.
Źródła: ziolaiprzyprawy.info, gotowanie.onet.pl, zywienie.abczdrowie.pl