zdrowie-medycyna
Co się dzieje z organizmem kiedy jemy czekoladę?
1. O tym to chyba każdy wie, czekolada, a właściwie tłuszcz z ziaren kakaowca, zwiększa produkcję endorfin, czyli hormonu szczęścia.
2. W czekoladzie znajdują się związki psychoaktywne fenyloetyloamina i anandamid. Ten ostatni składnik znajduje się również w marihuanie.
3. Dzięki zawartości epicatechin, kofeiny, teobrominy, czekolada daje energetycznego kopa.
4. Epicatechiny są doskonałymi przeciwutleniaczami, niestety cukier i mleko w znaczący sposób redukuje ich dobroczynne działanie. Lepiej więc jeść gorzką czekoladę. Zawarte w czekoladzie flawonoidy i antyoksydanty oczyszczają żyły, opóźniają procesy starzenia neutralizując działanie wolnych rodników. Przeciwutleniacze wzmacniają też odporność organizmu, chronią przed nowotworami i cukrzycą.
5. Zawarte w czekoladzie epicatechiny działają dobroczynnie na pracę mózgu, usprawniają pamięć. Ten sam składnik obniża ciśnienie krwi, tak więc wpływa dobroczynnie również na układ krwionośny. Rozszerzają się naczynia krwionośne w mózgu, co "rozjaśnia" umysł.
6. Ze statystyk wynika, że ogólnie miłośnicy czekolady, szczególnie tej ciemnej, jedzą mniej śmieciowych słodyczy (dzięki magnezowi zmniejsza się ochota na słodycze) i dzięki temu ich figura nie odbiega o normy.
7. Kakao pokrywa zęby ochronną warstwą, co utrudnia namnażanie się bakterii.
8. Jeśli mamy kaszel, to po zjedzeniu czekolady powinien on być mniej nasilony. Zawarta w czekoladzie teobromina jest nawet bardziej skuteczna niż zawarta w lekach na kaszel kodeina.
Wady
Za wadę można uznać - uzależnienie. Po zjedzeniu czekolady uaktywnia się ośrodek nagrody i czujemy się wtedy dobrze, mózg się niestety do tego przyzwyczaja :)
Źródła: womenshealth, abczdrowie, wikipedia ...
2. W czekoladzie znajdują się związki psychoaktywne fenyloetyloamina i anandamid. Ten ostatni składnik znajduje się również w marihuanie.
3. Dzięki zawartości epicatechin, kofeiny, teobrominy, czekolada daje energetycznego kopa.
4. Epicatechiny są doskonałymi przeciwutleniaczami, niestety cukier i mleko w znaczący sposób redukuje ich dobroczynne działanie. Lepiej więc jeść gorzką czekoladę. Zawarte w czekoladzie flawonoidy i antyoksydanty oczyszczają żyły, opóźniają procesy starzenia neutralizując działanie wolnych rodników. Przeciwutleniacze wzmacniają też odporność organizmu, chronią przed nowotworami i cukrzycą.
5. Zawarte w czekoladzie epicatechiny działają dobroczynnie na pracę mózgu, usprawniają pamięć. Ten sam składnik obniża ciśnienie krwi, tak więc wpływa dobroczynnie również na układ krwionośny. Rozszerzają się naczynia krwionośne w mózgu, co "rozjaśnia" umysł.
6. Ze statystyk wynika, że ogólnie miłośnicy czekolady, szczególnie tej ciemnej, jedzą mniej śmieciowych słodyczy (dzięki magnezowi zmniejsza się ochota na słodycze) i dzięki temu ich figura nie odbiega o normy.
7. Kakao pokrywa zęby ochronną warstwą, co utrudnia namnażanie się bakterii.
8. Jeśli mamy kaszel, to po zjedzeniu czekolady powinien on być mniej nasilony. Zawarta w czekoladzie teobromina jest nawet bardziej skuteczna niż zawarta w lekach na kaszel kodeina.
Wady
Za wadę można uznać - uzależnienie. Po zjedzeniu czekolady uaktywnia się ośrodek nagrody i czujemy się wtedy dobrze, mózg się niestety do tego przyzwyczaja :)
Źródła: womenshealth, abczdrowie, wikipedia ...