porady-triki
Kiedy dodajemy sól do makaronu?
Wodę należy najpierw zagotować, następnie posolić i wrzucić makaron. Solimy wodę w momencie kiedy się zagotuje, jeśli posolimy za wcześniej sól zdąży się częściowo wygotować.
Makaronu po ugotowaniu nie powinno się również płukać wodą wodą straci wtedy swój smak i pozbawimy go skrobi, która jest potrzebna, aby współgrać z sosem. Makaron należy gotować w dużych garnkach, aby miał przestrzeń, będzie miał lepszy smak (1 litr wody na 100 g makaronu).
Słabej jakości makaron poznamy po tym, że się skleja i właściwie nic z tym zrobić nie możemy.
winotoskanii.pl
Makaronu po ugotowaniu nie powinno się również płukać wodą wodą straci wtedy swój smak i pozbawimy go skrobi, która jest potrzebna, aby współgrać z sosem. Makaron należy gotować w dużych garnkach, aby miał przestrzeń, będzie miał lepszy smak (1 litr wody na 100 g makaronu).
Słabej jakości makaron poznamy po tym, że się skleja i właściwie nic z tym zrobić nie możemy.
winotoskanii.pl