logo

porady-triki
Jak rozpoznać polskie pomidory?

Jak rozpoznać polskie pomidory?
Polskie pomidory możemy rozpoznać często nawet nie patrząc na metkę, która może być przez sieć zafałszowana (były już takie przypadki). Polskie pomidory mają najczęściej intensywny kolor i zapach (wąchamy od strony szypułki). Jeśli zapach jest mocno intensywny raczej na pewno mamy do czynienia z polskim pomidorem gruntowym, które pojawiają się na rynku już od połowy kwietnia. Kolejną cechą polskiego pomidora jest jego kształt, modyfikowane genetycznie pomidory zagraniczne mają kształty wręcz idealne, polskie pomidory nie należą do najpiękniejszych i mogą wydawać się po prostu brzydkie (mają nieregularne kształty i mogą się znacząco różnić).
Zagraniczne pomidory, aby trafić do Polski zrywane są jako niedojrzałe, a dojrzałość osiągają podobnie jak banany podczas transportu. Polskie pomidory nie mają z tym problemów, tak więc nie tylko górują smakiem, zapachem, ale i wartościami odżywczymi, mają więcej minerałów i witamin.
Należy przy tym dodać, że konsumenci na Zachodzie bardzo zwracają uwagę na to, skąd pochodzi dany produkt, warto być więc nie tylko patriotą w znaczeniu politycznym, ale i ekonomicznym.
Popularne pytania
W którym roku powstał pierwszy niemiecki obóz koncentracyjny?
Ilu jest w Polsce nauczycieli?
Dlaczego pokrzywa parzy?
Dlaczego mamy gęsią skórkę?
Jaki procent zakupów dokonywany jest na podstawie emocji?
W którym miejscu na Ziemi odnotowano największą różnicę temperatur?
Czy mamuty jeszcze żyły, kiedy Egipcjanie wznosili piramidę Cheopsa?
Co oznaczają u kobiety pośladki w kształcie gruszki?
Czy Żydzi brali udział w Powstaniu Warszawskim?
Z czego w 90% składa się kapusta?
Kto jako pierwszy na Olimpiadzie zastosował doping?
W którym roku ludzka populacja przekroczyła miliard?
Jak szybko pozbyć się odcisków?
Jak się pisze “można by” czy “możnaby”?