logo

porady-triki
Jak rozpoznać polskie pomidory?

Jak rozpoznać polskie pomidory?
Polskie pomidory możemy rozpoznać często nawet nie patrząc na metkę, która może być przez sieć zafałszowana (były już takie przypadki). Polskie pomidory mają najczęściej intensywny kolor i zapach (wąchamy od strony szypułki). Jeśli zapach jest mocno intensywny raczej na pewno mamy do czynienia z polskim pomidorem gruntowym, które pojawiają się na rynku już od połowy kwietnia. Kolejną cechą polskiego pomidora jest jego kształt, modyfikowane genetycznie pomidory zagraniczne mają kształty wręcz idealne, polskie pomidory nie należą do najpiękniejszych i mogą wydawać się po prostu brzydkie (mają nieregularne kształty i mogą się znacząco różnić).
Zagraniczne pomidory, aby trafić do Polski zrywane są jako niedojrzałe, a dojrzałość osiągają podobnie jak banany podczas transportu. Polskie pomidory nie mają z tym problemów, tak więc nie tylko górują smakiem, zapachem, ale i wartościami odżywczymi, mają więcej minerałów i witamin.
Należy przy tym dodać, że konsumenci na Zachodzie bardzo zwracają uwagę na to, skąd pochodzi dany produkt, warto być więc nie tylko patriotą w znaczeniu politycznym, ale i ekonomicznym.
Popularne pytania
Ile można otrzymać pieniędzy za udowodnienie istnienia dowolnego zjawiska nadprzyrodzonego?
Kiedy najlepiej zjeść coś słodkiego?
Czy można poznać dane techniczne oglądanego filmu z poziomu serwisu YouTube?
Jak przebywający w przestrzeni kosmicznej astronauta drapie się po nosie?
Czy kobiety częściej mrugają?
Jak przygotować czosnek, aby nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości?
Z jaką prędkością poruszał się najszybszy sedes?
Co oznacza imię “Marzena”?
Jakie pieniądze otrzymali astronauci za lądowanie na Księżycu?
Który kraj zaoferował prezydenturę Einsteinowi?
Które metale są najczęściej wykorzystywane przez ludzi?
Jak odróżnić żmiję od gniewosza?
Jakie są objawy niedoboru witaminy D?
Jak konfucjańscy historycy liczyli czas?