zdrowie-medycyna
Czy dieta zasadowa jest zdrowa?
Nie ma na to żadnych dowodów, że dieta zasadowa wpływa na zdrowie czy zmniejsza ryzyko takich chorób, jak cukrzyca czy nowotwory. Nie ma również dowodów na to, że pozytywnie wpływa na kości, czy zapobiega jakimś chorobom. Nazwa dieta zasadowa to raczej produkt marketingowy. Mitem jest, że dieta zasadowa zmienia pH krwi, jedynie zmienia w sposób nieznaczny pH moczu, co nie jest zawsze korzystne dla organizmu.
Produkty zasadotwórcze:
Owoce i warzywa: buraki, marchew (bardzo), pomidory, sałata, ogórki, kapusta, czerwona kapusta (bardzo), kalafior (bardzo), kalafior (bardzo), czarne porzeczki, wiśnie, gruszki, truskawki, rzodkiewki, rzepa, chrzan, brukiew, brokuł (bardzo), brukselka (bardzo), szpinak, jarmuż (bardzo), czosnek, cytryna (bardzo), limonka (bardzo), jabłko, ananas, pomarańcza, oliwki, awokado, brzoskwinia, banan, morela, cukinia mango, słodki ziemniak, kiwi, gruszka, figa, daktyl, winogrono, borówka, ogórek zielony (bardzo), seler, skórka ziemniaka, cebula (bardzo), papryka, gruszki, szczaw (bardzo), soki owocowe bez cukru, rodzynki
Inne: Pieprz Cayenne, grzyby, oliwa z oliwek, zielona herbata, dziki ryż, pieczarki, migdały, kasza jaglana, pestki z dyni, sól morska, sól himalajska, imbir, kurkuma, siemie lniane, cynamon, woda mineralna.
Obojętne: woda, masło, mleko, oleje (z wyłączeniem oliwy z oliwek - zasadowa), miód.
Bardzo kwasotwórcze są: nabiał, drożdże, mięso, pszenica, alkohol, kofeina, cukier, sól, kwasy tłuszczowe nasycone i tłuszcze trans.
Produkty zasadotwórcze:
Owoce i warzywa: buraki, marchew (bardzo), pomidory, sałata, ogórki, kapusta, czerwona kapusta (bardzo), kalafior (bardzo), kalafior (bardzo), czarne porzeczki, wiśnie, gruszki, truskawki, rzodkiewki, rzepa, chrzan, brukiew, brokuł (bardzo), brukselka (bardzo), szpinak, jarmuż (bardzo), czosnek, cytryna (bardzo), limonka (bardzo), jabłko, ananas, pomarańcza, oliwki, awokado, brzoskwinia, banan, morela, cukinia mango, słodki ziemniak, kiwi, gruszka, figa, daktyl, winogrono, borówka, ogórek zielony (bardzo), seler, skórka ziemniaka, cebula (bardzo), papryka, gruszki, szczaw (bardzo), soki owocowe bez cukru, rodzynki
Inne: Pieprz Cayenne, grzyby, oliwa z oliwek, zielona herbata, dziki ryż, pieczarki, migdały, kasza jaglana, pestki z dyni, sól morska, sól himalajska, imbir, kurkuma, siemie lniane, cynamon, woda mineralna.
Obojętne: woda, masło, mleko, oleje (z wyłączeniem oliwy z oliwek - zasadowa), miód.
Bardzo kwasotwórcze są: nabiał, drożdże, mięso, pszenica, alkohol, kofeina, cukier, sól, kwasy tłuszczowe nasycone i tłuszcze trans.