zdrowie-medycyna
Które produkty można jeść na noc?

Przed snem można zjeść np. makrelę, choć jest rybą tłustą, to dzięki witaminie B3 (niacynie), która jest konieczna do produkcji hormonu szczęścia - serotoniny, poprawi nam się humor, zrelaksujemy się i szybko zaśniemy. To właśnie brak serotoniny powoduje kłopoty ze snem.
Serotonina jest wydziela kiedy jemy również węglowodany złożone np. brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo oraz uznawany za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych świata - płatki owsiane. Płatki posiadają nie tylko łatwo przyswajalne węglowodany złożone, ale również pewien specyficzny aminokwas - tryptofan, który jest prekursorem serotoniny (w ciemności przekształca się w melatoninę, która usprawnia pracę zegara biologicznego). Tryptofan zawierają również banany, mleko, mięso z indyka oraz ser żółty, jednak nie zaleca się jedzenia tych produktów na noc, może za wyjątkiem odpowiednio przygotowanego indyka.
Rzeżucha zawiera witaminę B1 oraz potas, pozwala na ukojenie układu nerwowego, któremu sprzyja również zjedzenie soczewicy. Dobrym pomysłem jest też dodanie do potrawy gorczycy (musztarda), która skutecznie usuwa nadmiar śluzu z nosa, dzięki temu może unikniemy chrapania.
Ogólna zasada jest taka, aby kolacja była lekkostrawna. Odpadają więc produkty smażone, marynowane czy pieczone. Jeśli chodzi o obróbkę termiczną, to akceptowalne jest tylko gotowanie na wodzie lub parze, pieczone w foli. Kolacja wbrew panującym zwyczajom powinno być na ciepło, najlepiej z węglowodanami złożonymi, które wyciszą mózg.
Produkty których należy unikać na kolację: czerwone mięso, podroby, kiełbasa, tłuste produkty mleczne np. żółty ser, mleko (białko zwierzęce, laktoza). Należy unikać produktów z tyraminą, która sprzyja wydzielaniu adrenaliny np: wędzone i solone ryby, produkty marynowane oraz czekolada, gdzie dodatkowo jest pobudzająca kofeina. Z tego samego powodu należy zapomnieć o kawie, coli czy herbacie.
Na noc unikać należy jeszcze białego ryżu, makaronu, sałaty (wzdęcia i gazy), selera, czosnku i cebuli, ogólnie pikantnych potraw.
Ostatni posiłek – należy spożyć na 2 godziny przed snem.
Serotonina jest wydziela kiedy jemy również węglowodany złożone np. brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo oraz uznawany za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych świata - płatki owsiane. Płatki posiadają nie tylko łatwo przyswajalne węglowodany złożone, ale również pewien specyficzny aminokwas - tryptofan, który jest prekursorem serotoniny (w ciemności przekształca się w melatoninę, która usprawnia pracę zegara biologicznego). Tryptofan zawierają również banany, mleko, mięso z indyka oraz ser żółty, jednak nie zaleca się jedzenia tych produktów na noc, może za wyjątkiem odpowiednio przygotowanego indyka.
Rzeżucha zawiera witaminę B1 oraz potas, pozwala na ukojenie układu nerwowego, któremu sprzyja również zjedzenie soczewicy. Dobrym pomysłem jest też dodanie do potrawy gorczycy (musztarda), która skutecznie usuwa nadmiar śluzu z nosa, dzięki temu może unikniemy chrapania.
Ogólna zasada jest taka, aby kolacja była lekkostrawna. Odpadają więc produkty smażone, marynowane czy pieczone. Jeśli chodzi o obróbkę termiczną, to akceptowalne jest tylko gotowanie na wodzie lub parze, pieczone w foli. Kolacja wbrew panującym zwyczajom powinno być na ciepło, najlepiej z węglowodanami złożonymi, które wyciszą mózg.
Produkty których należy unikać na kolację: czerwone mięso, podroby, kiełbasa, tłuste produkty mleczne np. żółty ser, mleko (białko zwierzęce, laktoza). Należy unikać produktów z tyraminą, która sprzyja wydzielaniu adrenaliny np: wędzone i solone ryby, produkty marynowane oraz czekolada, gdzie dodatkowo jest pobudzająca kofeina. Z tego samego powodu należy zapomnieć o kawie, coli czy herbacie.
Na noc unikać należy jeszcze białego ryżu, makaronu, sałaty (wzdęcia i gazy), selera, czosnku i cebuli, ogólnie pikantnych potraw.
Ostatni posiłek – należy spożyć na 2 godziny przed snem.