zdrowie-medycyna
Ile białka powinno się jeść na kilogram ciała?

Przeciętna osoba powinna dostarczyć od 0,8 do 1,6 gram białka na kilogram ciała dziennie (dla 70 kg około 51 g) np. 60 kg powinna dostarczyć minimum 48 g białka (czyli tyle co znajduje się w 160 g gotowanej piersi kurczaka).
Jeśli wykonujemy trening siłowy trenerzy zalecają zwiększenie tej ilości do nawet 2-2,5 g białka na kilogram masy dziennie. Należy przyjąć, że przeciętny człowiek nie powinien przekraczać 2 g białka na 1 kilogram masy ciała. Należy bowiem pamiętać, że nadmiar białka mocno obciąża wątrobę, nerki (nie powinniśmy nigdy zapominać o wodzie, która pomoże nerkom pracować) i prowadzi do utraty wapnia. Jeśli dostarczymy białko z mięsem (lepiej wybierać chude mięso drobiowe) musimy się też liczyć z dużym obciążeniem żołądka, a przepełniony i wymęczony żołądek nie sprzyja dobrym wynikom.
Białka możemy podzielić na pełnowartościowe (zawiera zestaw ośmiu aminokwasów egzogennych): mięso, sery, mleko, jogurty, ryby, owoce morza, algi - spirulina, amarantus, produktem ideałem i najlepszym źródłem białka są jaja (średniej wielkości jajko zawiera aż 7 g białka) i niepełnowartościowe: orzechy, soja, orzechy, produkty zbożowe, rośliny strączkowe.
W przypadku produkcji energii dla organizmu optymalnie, aby 25-27% diety pochodziła z dobrych tłuszczy (olej rzepakowy), a reszta z dobrej jakości węglowodanów (kasze, płatki owsiane ...).
Białko to podstawowy budulec mięśni, skóry, kości, zębów czy paznokci, bierze udział w przemianach metabolicznych w tworzeniu i przekazywaniu impulsów nerwowych ....
Jeśli wykonujemy trening siłowy trenerzy zalecają zwiększenie tej ilości do nawet 2-2,5 g białka na kilogram masy dziennie. Należy przyjąć, że przeciętny człowiek nie powinien przekraczać 2 g białka na 1 kilogram masy ciała. Należy bowiem pamiętać, że nadmiar białka mocno obciąża wątrobę, nerki (nie powinniśmy nigdy zapominać o wodzie, która pomoże nerkom pracować) i prowadzi do utraty wapnia. Jeśli dostarczymy białko z mięsem (lepiej wybierać chude mięso drobiowe) musimy się też liczyć z dużym obciążeniem żołądka, a przepełniony i wymęczony żołądek nie sprzyja dobrym wynikom.
Białka możemy podzielić na pełnowartościowe (zawiera zestaw ośmiu aminokwasów egzogennych): mięso, sery, mleko, jogurty, ryby, owoce morza, algi - spirulina, amarantus, produktem ideałem i najlepszym źródłem białka są jaja (średniej wielkości jajko zawiera aż 7 g białka) i niepełnowartościowe: orzechy, soja, orzechy, produkty zbożowe, rośliny strączkowe.
W przypadku produkcji energii dla organizmu optymalnie, aby 25-27% diety pochodziła z dobrych tłuszczy (olej rzepakowy), a reszta z dobrej jakości węglowodanów (kasze, płatki owsiane ...).
Białko to podstawowy budulec mięśni, skóry, kości, zębów czy paznokci, bierze udział w przemianach metabolicznych w tworzeniu i przekazywaniu impulsów nerwowych ....