zdrowie-medycyna
Czy pizza jest zdrowa?

Dzięki likopenowi (antyoksydant), który znajduje się w pomidorach jedzenie pizzy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka przełyku aż o 59%, o 34% raka gardła, a o 25% raka jelita grubego. Aby osiągnąć najlepsze prozdrowotne właściwości najlepiej pomidory podgrzać z dodatkiem oliwy. Likopen zawiera również witaminy A i potas, spowalnia procesy starzenia i chroni przed miażdżycą. Dzięki oregano (karwakrol), które znajduje się w pizzy, potrawa ta chroni również przed nowotworem prostaty i ma właściwości przeciwbakteryjne.
Dzięki serowi pizz zawiera dużą ilość wapnia i witaminy grupy B. Cebula posiada witaminę C, chrom i błonnik, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Aby pizza nie straciła swoich prozdrowotnych właściwości musi być przygotowana przed spożyciem. Pizza mrożona czy z fastfoodów zawiera szereg chemicznych konserwantów i polepszaczy smaku.
Kawałek pizzy może mieć nawet ok.400 kcal. Najbardziej kaloryczne dodatki to bekon, salami, szynka z tłuszczem, ser pleśniowy.
Dzięki serowi pizz zawiera dużą ilość wapnia i witaminy grupy B. Cebula posiada witaminę C, chrom i błonnik, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Aby pizza nie straciła swoich prozdrowotnych właściwości musi być przygotowana przed spożyciem. Pizza mrożona czy z fastfoodów zawiera szereg chemicznych konserwantów i polepszaczy smaku.
Kawałek pizzy może mieć nawet ok.400 kcal. Najbardziej kaloryczne dodatki to bekon, salami, szynka z tłuszczem, ser pleśniowy.