zdrowie-medycyna
Czy osoby unikające soli są mniej narażone na choroby serca?

Nie, z badań wynika, że jest wręcz odwrotnie i osoby stroniące od soli częściej umierają na zawały lub udaru mózgu. Ograniczenie spożycia soli powinno dotyczyć jedynie osób, które już mają problemy z sercem, nadciśnieniem (spożycie soli zwiększa ciśnienie tętnicze), czy nerkami (nadmiar przeciąża nerki). Sól składa się z sodu, chloru i potasu, te pierwiastki mineralne (elektrolity) odpowiadają za równowagę wodno‑elektrolitową i kwasowo‑zasadową organizmu, dlatego po wyczerpującym biegu niektórzy zalecają zjedzenie np.posolonego banana. Sól pomaga zatrzymać w organizmie wodę i uzupełnia chlor, sód (odpowiada za stan uwodnienia komórek i tkanek) i potas, które tracimy podczas pocenia się. Równowaga jonów sodowych i potasowych wpływa na układ nerwowy (usprawnia przewodzenie informacji w neuronach, dotlenia mózg), właściwą pracę mięśni, reguluje przemianę materii, przyczynia się do utrzymania zdrowego odczynu krwi, buduje cząsteczki kwasu solnego w żołądku, a nawet poprawia samopoczucie. Oczywiście z niczym nie należy przesadzać.