zdrowie-medycyna
Dlaczego jedząc grzyby powinniśmy unikać alkoholu?

Alkohol wpływa na znajdujące się w grzybach nietypowe białko, które ulega ścięciu przez co staje się niestrawne. Może to spowodować poważne kłopoty trawienne. Jak w przypadku zwykłych grzybów może to skończyć się łagodnie, tak w przypadku czernidła pospolitego może zakończyć się nawet śmiercią. Grzyb zawiera koprynę, która zablokuje proces rozkładu alkoholu doprowadzając tym samym do zatrucia aldehydem octowym. Należy więc nie pić alkoholu (nawet bardzo małej ilości) dwa dni przed i dwa dni po spożyciu. Czernidłak zawiera sporo cennego białka, witaminy z grupy B (B1 i B2), witaminę C (dla odporności), miedź, cynk, potas oraz magnez, z chińskich badań wynika, że również działa przeciwnowotworowo, leczy również hemoroidy, przeciwdziała cukrzycy (redukuje poziom cukru we krwi) i łagodzi jej objawy.