logo

zdrowie-medycyna
Dlaczego jedząc grzyby powinniśmy unikać alkoholu?

Dlaczego jedząc grzyby powinniśmy unikać alkoholu?
Alkohol wpływa na znajdujące się w grzybach nietypowe białko, które ulega ścięciu przez co staje się niestrawne. Może to spowodować poważne kłopoty trawienne. Jak w przypadku zwykłych grzybów może to skończyć się łagodnie, tak w przypadku czernidła pospolitego może zakończyć się nawet śmiercią. Grzyb zawiera koprynę, która zablokuje proces rozkładu alkoholu doprowadzając tym samym do zatrucia aldehydem octowym. Należy więc nie pić alkoholu (nawet bardzo małej ilości) dwa dni przed i dwa dni po spożyciu. Czernidłak zawiera sporo cennego białka, witaminy z grupy B (B1 i B2), witaminę C (dla odporności), miedź, cynk, potas oraz magnez, z chińskich badań wynika, że również działa przeciwnowotworowo, leczy również hemoroidy, przeciwdziała cukrzycy (redukuje poziom cukru we krwi) i łagodzi jej objawy.
Popularne pytania
Co powoduje użycie bomby gejowej?
Jak długa może być błyskawica?
Dlaczego Polacy wysyłają coraz mniej SMS-ów?
Od 1953 roku cudzołóstwo było w Korei Południowej karalne - nawet więzieniem do dwóch lat?
Ile włosów spada ci z głowy każdego dnia?
Co oznacza słowo gejsza?
Czy muzyka klasyczna wpływa pozytywnie na wzrost i stan roślin?
Czy jazda na rowerze rozbudowuje mięśnie nóg?
Co się stało z rodziną Piłsudskiego po rozpoczęciu II wojny?
Czy W-wa ma więcej mieszkańców czy szczurów?
Czy to prawda, że sama nikotyna nie jest szkodliwa?
Czy psy lubią jak wpatrujemy się im w oczy?
O której godzinie ludzie najczęściej budzą się w nocy?
Czy codzienny seks poprawia jakość plemników?