logo

zdrowie-medycyna
Dlaczego jedząc grzyby powinniśmy unikać alkoholu?

Dlaczego jedząc grzyby powinniśmy unikać alkoholu?
Alkohol wpływa na znajdujące się w grzybach nietypowe białko, które ulega ścięciu przez co staje się niestrawne. Może to spowodować poważne kłopoty trawienne. Jak w przypadku zwykłych grzybów może to skończyć się łagodnie, tak w przypadku czernidła pospolitego może zakończyć się nawet śmiercią. Grzyb zawiera koprynę, która zablokuje proces rozkładu alkoholu doprowadzając tym samym do zatrucia aldehydem octowym. Należy więc nie pić alkoholu (nawet bardzo małej ilości) dwa dni przed i dwa dni po spożyciu. Czernidłak zawiera sporo cennego białka, witaminy z grupy B (B1 i B2), witaminę C (dla odporności), miedź, cynk, potas oraz magnez, z chińskich badań wynika, że również działa przeciwnowotworowo, leczy również hemoroidy, przeciwdziała cukrzycy (redukuje poziom cukru we krwi) i łagodzi jej objawy.
Popularne pytania
Ile ząbków posiada kapsel od butelki?
Czy Hitler w zamian za sojusz chciał Polsce zagwarantować ziemie zachodnie?
Dlaczego Holendrzy pozbyli się wyspy Manhattan?
Co znajduje się na zdjęciu?
Na których obszarach Polski jest najwięcej zarażonych kleszczy?
Czy brazylijskie Rio de Janeiro było kiedyś stolicą Portugalii?
Ile kosztuje wyprodukowanie banknotu 200 PLN?
Czy można wziąć znieczulenie u dentysty bez użycia igły?
Czy na Stadionie Narodowym w W-wie znajduje się kaplica?
Z czego produkowany jest sztuczny miód?
Ile statków z hiszpańskiej Armady zdołali zniszczyć Anglicy podczas inwazji na Wyspy w 1588 roku?
Które rosyjskie więzienie uznawane jest za najcięższe?
O co założył się George Lucas ze Stevenem Spielbergem?
W którym miejscu na Ziemi nie ma życia?