logo

zdrowie-medycyna
Dlaczego jedząc grzyby powinniśmy unikać alkoholu?

Dlaczego jedząc grzyby powinniśmy unikać alkoholu?
Alkohol wpływa na znajdujące się w grzybach nietypowe białko, które ulega ścięciu przez co staje się niestrawne. Może to spowodować poważne kłopoty trawienne. Jak w przypadku zwykłych grzybów może to skończyć się łagodnie, tak w przypadku czernidła pospolitego może zakończyć się nawet śmiercią. Grzyb zawiera koprynę, która zablokuje proces rozkładu alkoholu doprowadzając tym samym do zatrucia aldehydem octowym. Należy więc nie pić alkoholu (nawet bardzo małej ilości) dwa dni przed i dwa dni po spożyciu. Czernidłak zawiera sporo cennego białka, witaminy z grupy B (B1 i B2), witaminę C (dla odporności), miedź, cynk, potas oraz magnez, z chińskich badań wynika, że również działa przeciwnowotworowo, leczy również hemoroidy, przeciwdziała cukrzycy (redukuje poziom cukru we krwi) i łagodzi jej objawy.
Popularne pytania
Które przyprawy mogą być w nadmiarze szkodliwe?
Czy przewoźnicy tanich linii mają gorsze samoloty?
Czy diament najtwardszym znanym człowiekowi materiałem?
Kobiety o jakich kształtach mają większe libido?
Jaka jest średnia głębokość oceanów na Ziemi?
Ile martwych ciał znajduje się na trasie na szczyt Mount Everest?
Który polski utwór podobał się królowi Jerzemu VI?
W którym kraju zorganizowano pogrom osób promujących naukę czytania i pisania?
Ile trzeba być ręce, aby pozbyć się 90% bakterii?
Kto był kandydatem na króla Polski podczas II wojny światowej?
Co we wschodniej gwarze oznacza słowo “podpierdalanka”?
Czy USA miał rządzić niemiecki król?
Czy włosy łonowe są takiego samego koloru co na głowie?
Czy mózg pracuje lepiej pod presją?