logo

zdrowie-medycynaDlaczego jedząc grzyby powinniśmy unikać alkoholu?

Dlaczego jedząc grzyby powinniśmy unikać alkoholu?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Alkohol wpływa na znajdujące się w grzybach nietypowe białko, które ulega ścięciu przez co staje się niestrawne. Może to spowodować poważne kłopoty trawienne. Jak w przypadku zwykłych grzybów może to skończyć się łagodnie, tak w przypadku czernidła pospolitego może zakończyć się nawet śmiercią. Grzyb zawiera koprynę, która zablokuje proces rozkładu alkoholu doprowadzając tym samym do zatrucia aldehydem octowym. Należy więc nie pić alkoholu (nawet bardzo małej ilości) dwa dni przed i dwa dni po spożyciu. Czernidłak zawiera sporo cennego białka, witaminy z grupy B (B1 i B2), witaminę C (dla odporności), miedź, cynk, potas oraz magnez, z chińskich badań wynika, że również działa przeciwnowotworowo, leczy również hemoroidy, przeciwdziała cukrzycy (redukuje poziom cukru we krwi) i łagodzi jej objawy.
Popularne pytania
Co to jest Brontofobia?
Jak dobrą pamięć mają muchy?
Co jest na zdjęciu?
Czy mleko matki traci wartość?
Dlaczego kurczaki hodowlane tak szybką rosną?
Jaką nagrodę otrzymał pierwszy polski astronauta - Mirosław Hermaszewski?
Czy plotkowanie jest zdrowe?
Jak odświeżyć zapach w lodowce?
Dlaczego suseł jest śmiertelnym wrogiem Unii Europejskiej?
Która ze stolic jest najwyżej położona?
Czy widok byłego partnerki/partnera może wywołać fizyczny ból?
Ile czasu trwał najdłuższy udokumentowany kac na świecie?
Jak w sierpniu 1939 roku nazwał Hitlera Stalin?
Czy ciepła woda zamieni się w lód szybciej od zimnej?