zdrowie-medycyna
Ile jabłek powinno się jeść dziennie?
Z badań naukowych wynika, że dziennie powinno się jeść cztery jabłka. Osoby jedzące jabłka miały niski poziom złego cholesterolu LDL i wyższy dobrego, były też statystycznie chudsze. Jabłka zawierają silny przeciwutleniacz kwercetynę (szczególnie w skórce), który chroni komórki mózgu przed degeneracją i Alzheimerem. Oprócz tego chronią przed Parkinsonem (chronią komórki produkujące dopaminę) i rakiem, szczególnie trzustki, wątroby, piersi, płuc i jelita grubego. Jabłka zwiększają gęstość kości, hamują rozwój astmy, pomagają leczyć cukrzycę, dzięki potasowi chronią serce, zmniejszają ryzyko rozwoju próchnicy zębów, łagodzą objawy zespołu jelita nadwrażliwego i poprawiają trawienie, przeciwdziałają zwyrodnieniu plamki żółtej oka, zapobiegają odkładaniu się kamieni żółciowych, dzięki rozpuszczalnemu błonnikowi przeciwdziałają pojawianiu się hemoroidów.
Słowem samo zdrowie!
Słowem samo zdrowie!