logo

zdrowie-medycyna
Jeśli mięso to tylko .... czerwone.

Jeśli mięso to tylko .... czerwone.
Naukowcy z Harvard School of Public Health wzięli na ruszt mięso poddawane konserwacji np: wędzenie, suszenie, solenie ... i doszli do niepokojących wniosków, okazało się bowiem, że zaledwie 50 gramów takiego mięsa zwiększa ryzyko chorób serca aż o 42 procent, a cukrzycy o 19. Co bardzo ciekawe badacze nie stwierdzili takich prawidłowości podczas jedzenia czerwonego mięsa, nawet w ilości dwa razy większej niż testowa 50-tka, choć przecież mają podobne ilości tłuszczu. Naukowcy uważają, że głównymi winowajcami są sól (podnosi ciśnienie krwi) oraz azotany (używane w konserwowaniu żywności powodują miażdżycę tętnic, zakłócają tolerancję glukozy co prowadzi do cukrzycy). Badania objęły w sumie ponad milion ludzi w dziesięciu krajach świata.\r\n\r\nFoto (c) en.wikipedia.org
Popularne pytania
Jakiego koloru jest język żyrafy?
Dlaczego do eksperymentów wykorzystuje się myszy?
Czy latanie samolotem jest niebezpieczne?
Kto jest lepszy w grze w pokera - komputer czy człowiek?
Co oznacza imię Piotr?
Dlaczego podczas wypadku czy oglądania horroru nie czujemy bólu?
Co to zwierzę?
Jaki język jest j. obrzędowym dla większości amiszów?
Jako skopiować nazwy plików (z katalogu) do pliku tekstowego
Jaką rozdzielczość w pixelach ma ludzkie oko?
Czy łaskotki były metodą tortur praktykowaną przez starożytnych Rzymian?
Dlaczego większość krów na pastwisku ustawia się w tym samym kierunku?
Czy pokrycie całego ciała farbą jest śmiertelne?
Kto oprócz Polski otrzymał gwarancje bezpieczeństwa ze strony Londynu w 1939 roku?