logo
zdrowie-medycyna

Na których olejach powinno się smażyć?

Na których olejach powinno się smażyć?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

O wyborze najlepszego tłuszczu do smażenia decyduje tzw. punkt dymienia (próg temperatury po przekroczeniu której tłuszcz dymi, negatywnie zmieniać swoją strukturę - wolne rodniki) oraz stabilność oksydacyjna (odporność na utlenianie). Do najstabilniejszych tłuszczy należą oleje rafinowane (dzięki rafinacji zwiększa się ich punkt dymienia), do smażenia nie nadają się natomiast oleje tłoczone „na zimno” (są bardziej wrażliwe na temperaturę). Naukowcy do smażenia zalecają używanie rafinowanego oleju rzepakowego i oliwy z oliwek ze wskazaniem na ten pierwszy (ma więcej kwasów omega-3). Bardzo zdrowy jest olej lniany, ale w wyniku obróbki termicznej traci swoje najcenniejsze walory (kwasy omega-3), dlatego powinno się go stosować jedynie na zimno np. do sałatek. Źródło: https://poznajsienatluszczach.pl/2015/11/21/na-czym-smazyc/
Dwa powiązane pytania, o których pewnie nie wiesz
Popularne pytania
Które osoby były najczęściej googlowane przez Polaków w 2014 roku?
Jaka jest polska nazwa awokado?
Jak w Facebooku ukryć listę znajomych?
Jak zmobilizować kogoś do wykonania czynności, której nie chce wykonać?
Czy psy potrafią zauważyć, że ich właściciel jest smutny?
Jak się poprawnie pisze "frekfencja" czy "frekwencja"?
Ile końców świata przepowiedziano od 1901 roku?
Czy ludzki mózg się zmniejsza?
W którym mieście żyje najwięcej milionerów?
Co oznacza imię “Maciek”?
W jakiej porze dnia ludzie są najbardziej kreatywni?
Czym się różnią związki od pierwiastków?
Czy gry wyzwalają agresję?
Czy mężczyzna może się bać kobiecych piersi?