logo
zdrowie-medycyna

Na których olejach powinno się smażyć?

Na których olejach powinno się smażyć?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

O wyborze najlepszego tłuszczu do smażenia decyduje tzw. punkt dymienia (próg temperatury po przekroczeniu której tłuszcz dymi, negatywnie zmieniać swoją strukturę - wolne rodniki) oraz stabilność oksydacyjna (odporność na utlenianie).
Do najstabilniejszych tłuszczy należą oleje rafinowane (dzięki rafinacji zwiększa się ich punkt dymienia), do smażenia nie nadają się natomiast oleje tłoczone „na zimno” (są bardziej wrażliwe na temperaturę). Naukowcy do smażenia zalecają używanie rafinowanego oleju rzepakowego i oliwy z oliwek ze wskazaniem na ten pierwszy (ma więcej kwasów omega-3). Bardzo zdrowy jest olej lniany, ale w wyniku obróbki termicznej traci swoje najcenniejsze walory (kwasy omega-3), dlatego powinno się go stosować jedynie na zimno np. do sałatek.
Źródło: https://poznajsienatluszczach.pl/2015/11/21/na-czym-smazyc/
Dwa powiązane pytania, o których pewnie nie wiesz
Popularne pytania
Które zwierzęta w zoo stanowią przyczynę największej ilości urazów swoich opiekunów?
Czy Rosjanie proponowali Polakom rozbiór Ukrainy?
O ile zmniejsza ryzyko rozwodu poślubienie przyjaciela?
Co oznacza angielski zwrot Wrap rage?
Ile jabłek powinno się jeść dziennie?
Który ptak jest najinteligentniejszy?
Co to za wnętrze?
Czy telefony z systemem Android można obsługiwać za pomocą myszki i klawiatury?
Który plemnik jest większy: myszy czy słonia?
Który mięsień ludzkiego ciała jest największy?
Czy noszenie brody jest zdrowe?
Ile wzrostu miał przeciętny Polak pod koniec XIX wieku?
Która zabawka w Polsce uważana jest za najstarszą?
Jak dużo twoich snów może wydarzyć się w kiedyś w rzeczywistości?