logo

zdrowie-medycyna
Na których olejach powinno się smażyć?

Na których olejach powinno się smażyć?
O wyborze najlepszego tłuszczu do smażenia decyduje tzw. punkt dymienia (próg temperatury po przekroczeniu której tłuszcz dymi, negatywnie zmieniać swoją strukturę - wolne rodniki) oraz stabilność oksydacyjna (odporność na utlenianie).
Do najstabilniejszych tłuszczy należą oleje rafinowane (dzięki rafinacji zwiększa się ich punkt dymienia), do smażenia nie nadają się natomiast oleje tłoczone „na zimno” (są bardziej wrażliwe na temperaturę). Naukowcy do smażenia zalecają używanie rafinowanego oleju rzepakowego i oliwy z oliwek ze wskazaniem na ten pierwszy (ma więcej kwasów omega-3). Bardzo zdrowy jest olej lniany, ale w wyniku obróbki termicznej traci swoje najcenniejsze walory (kwasy omega-3), dlatego powinno się go stosować jedynie na zimno np. do sałatek.
Źródło: https://poznajsienatluszczach.pl/2015/11/21/na-czym-smazyc/
Popularne pytania
Ile zapłacił za wyprawę w kosmos pierwszy kosmiczny turysta?
Dlaczego transformator buczy?
Co w internetach oznacza słowo “nope”?
Co we wschodniej gwarze oznacza słowo “podpierdalanka”?
Ile metrów miała najdłuższa ciężarówka z doczepionymi przyczepami?
Ile wulkanów znajduje się na półwyspie Kamczatka?
Czym jest zapach świeżo koszonej trawy?
Kto bronił Chińczyków po ich przegranej z Japonią?
Z jaką prędkością płynie krew?
Jaki procent Polaków szuka porady medycznej w Googlu?
Jak rozszyfrować skrócone linki?
Czy Napoleon lubił Polaków?
Jak polował prehistoryczny człowiek?
Ilu członków załogi ma lotniskowiec klasy Nimitz?