logo

zdrowie-medycyna
Na których olejach powinno się smażyć?

Na których olejach powinno się smażyć?
O wyborze najlepszego tłuszczu do smażenia decyduje tzw. punkt dymienia (próg temperatury po przekroczeniu której tłuszcz dymi, negatywnie zmieniać swoją strukturę - wolne rodniki) oraz stabilność oksydacyjna (odporność na utlenianie).
Do najstabilniejszych tłuszczy należą oleje rafinowane (dzięki rafinacji zwiększa się ich punkt dymienia), do smażenia nie nadają się natomiast oleje tłoczone „na zimno” (są bardziej wrażliwe na temperaturę). Naukowcy do smażenia zalecają używanie rafinowanego oleju rzepakowego i oliwy z oliwek ze wskazaniem na ten pierwszy (ma więcej kwasów omega-3). Bardzo zdrowy jest olej lniany, ale w wyniku obróbki termicznej traci swoje najcenniejsze walory (kwasy omega-3), dlatego powinno się go stosować jedynie na zimno np. do sałatek.
Źródło: https://poznajsienatluszczach.pl/2015/11/21/na-czym-smazyc/
Popularne pytania
Ile do tej pory wydobyto złota na świecie?
Które państwo miało większą powierzchnię - Królestwo Polskie pod berłem cara czy Księstwo Warszawskie?
Ile kosztował bilet do kina w II RP?
Czy na obu dłoniach jest podobny skład bakterii?
Kto jest statystycznie mądrzejszy - praworęczni czy leworęczni?
W który dzień tygodnia popełnianych jest najwięcej samobójstw?
Czy po trzecim rozbiorze Polski Austriacy przerobili Wawel na wielki kurnik?
Za co miał być sądzony po I wojnie cesarz II Rzeszy - Wilhelm II?
Z jaką prędkością wieją wiatry na Neptunie?
Z jakim dodatkiem jogurt poprawia samopoczucie?
Jak szybko obrać ziemniaki?
Czy latarnię uliczną można wyłączyć kopnięciem?
Jaki odsetek ludzi sądzi, że koniec świata nastąpi za ich życia?
Czy w lipcu 1518 na ulicach Strasburga wiele osób zmarło w wyniku panującej w tym czasie epidemii tańca?