zdrowie-medycyna
Które alkohole mogą dobrze wpływać na trawienie?
Według poradnika Bonifratrów niektóre wódki mogą pomóc podczas zatruć, w przypadku braku apetytu (również na przytycie), czy kłopotach trawiennych. Dotyczy to jednak tylko niektórych wódek ziołowych np. piołunówka, żołądkowa gorzka, wermuty (wino aromatyzowane dodatkami ziołowymi i korzennymi) - na zatrucia, na trawienie, przytycie i brak apetytu, wymienione alkohole pobudzają kwasy żołądkowe do pracy. Niewielka dawka alkoholu pozytywnie wpływa również na serce. Należy jednak zawsze pamiętać, że bezpieczna dawka alkoholu to maksimum łyżka dziennie, tak więc wódki należy stosować rzadko. Z badań wynika również, że najlepsze są alkohole niskoprocentowe do 5% (zawartości etanolu) powodują 20%-owy wzrost wydzielania kwasu żołądkowego, powyżej działają hamująco, a powyżej 10% uszkadzają błonę śluzową żołądka, co utrzymuje się nawet przez okres doby. Alkoholu powinni unikać wszyscy chorzy na wrzody żołądka. Alkohol ma również działanie rakotwórcze, nadmierne spożycie zwiększa ryzyko nowotworu gardła, układu trawiennego, wątroby i piersi.