zdrowie-medycyna
Które produkty wzmagają produkcję bąków?
Aby uniknąć problemów z nadmierną produkcją bąków należy unikać:
a) produktów zawierających dużo cukrów z rodziny oligosacharydów (fasola, brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, groch, soczewica), ludzki organizm nie potrafi ich strawić z powodu braku enzymu alfa-galaktozydazy,
b) osoby, które nie produkują odpowiedniej ilości enzymu laktazy nie powinny jeść przetworów mlecznych, dopuszczalne są jedynie produkty mleczne, które w wyniku różnych procesów praktycznie nie zawierają laktozy np. sery żółte, niewiele laktozy mają również serki homogenizowane i jogurty,
c) produkty bogate w rozpuszczalne włókna np.otręby, jabłka,
d) produkty bogate w skrobię m.in. wspomniana już wcześniej fasola i soczewica, banan o zielonej skórce, otręby pszenne, ziemniaki, ryż brązowy, kukurydza, ale i chleby pełnoziarniste,
e) osoby, które narzekają na nadmiar wiatrów powinny jeść mniej tłuszczów i unikać witaminy c w pastylkach.
Aby ograniczyć prawdopodobieństwo wystąpienia wzdęć należy stosować w potrawach dużą ilość ziół i przypraw np. kminek, koper włoski, mięta, szałwia, anyż, w przypadku wiatrów przydatne są szczególnie - kminek i imbir.
a) produktów zawierających dużo cukrów z rodziny oligosacharydów (fasola, brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, groch, soczewica), ludzki organizm nie potrafi ich strawić z powodu braku enzymu alfa-galaktozydazy,
b) osoby, które nie produkują odpowiedniej ilości enzymu laktazy nie powinny jeść przetworów mlecznych, dopuszczalne są jedynie produkty mleczne, które w wyniku różnych procesów praktycznie nie zawierają laktozy np. sery żółte, niewiele laktozy mają również serki homogenizowane i jogurty,
c) produkty bogate w rozpuszczalne włókna np.otręby, jabłka,
d) produkty bogate w skrobię m.in. wspomniana już wcześniej fasola i soczewica, banan o zielonej skórce, otręby pszenne, ziemniaki, ryż brązowy, kukurydza, ale i chleby pełnoziarniste,
e) osoby, które narzekają na nadmiar wiatrów powinny jeść mniej tłuszczów i unikać witaminy c w pastylkach.
Aby ograniczyć prawdopodobieństwo wystąpienia wzdęć należy stosować w potrawach dużą ilość ziół i przypraw np. kminek, koper włoski, mięta, szałwia, anyż, w przypadku wiatrów przydatne są szczególnie - kminek i imbir.