zdrowie-medycyna
Dlaczego mięsa nie powinno się popijać herbatą, kawą i mlekiem?

Mięsa nie powinno się łączyć z produktami mlecznymi np.mleko, jogurt, ser żółty ..., produktów z niefermentowanej soi, nie należy również pić w tym czasie herbaty (wyjątek stanowi czerwona, gdzie teiny jest najmniej) i wina. Z tego też powodu kiepskim produktem do uzupełniania żelaza jest mleczna czekolada, zdecydowanie lepiej wybrać ciemną. Mięso najlepiej jeść z dużą ilością owoców (fruktoza pomaga wchłaniać żelazo) i warzyw bogatych w witaminę C oraz kwas foliowy, powinno się przy tym korzystać z ziół (mięta, tymianek, majeranek, koperek, pietruszka ...). Herbata wypita w trakcie jedzenia mięsa potrafi obniżyć wchłanianie żelaza nawet o 60%, a kawa 40%. Z dobrodziejstw herbaty, kawy czy produktów mlecznych można skorzystać dopiero 1,5-2 godzin przed lub po "żelazowym" posiłku. Oczywiście nie oznacza, że ww. produkty wypłukują żelaza z organizmu, po prostu nie można ich łączyć. Jeśli chcemy coś pić zdecydowanie lepszym wyborem będą herbatki ziołowe czy bogate w witaminę C soki owocowe. Wyjątek wśród herbat stanowi czerwona, bo ze względu na swój proces fermentacji ma mało taniny.
Najwięcej żelaza znajduje się w takich popularnych produktach jak: wątróbka, podroby, chude czerwone mięso, ryby, pomidory, jabłka, kapusta, sałata, płatki owsiane, warzywa strączkowe, kasza gryczana, jaglana, pistacje, migdały, szpinak, śliwki suszone, brokuły, rodzynki, pełnoziarniste pieczywo, orzechy laskowe, żółtko jajka, kakao, pestki z dyni ...
Źródło: Wojciech Staszewski, polskabiega.sport.pl
Najwięcej żelaza znajduje się w takich popularnych produktach jak: wątróbka, podroby, chude czerwone mięso, ryby, pomidory, jabłka, kapusta, sałata, płatki owsiane, warzywa strączkowe, kasza gryczana, jaglana, pistacje, migdały, szpinak, śliwki suszone, brokuły, rodzynki, pełnoziarniste pieczywo, orzechy laskowe, żółtko jajka, kakao, pestki z dyni ...
Źródło: Wojciech Staszewski, polskabiega.sport.pl