logo

zdrowie-medycyna
Jak przygotować czosnek, aby nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości?

Jak przygotować czosnek, aby nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości?
Swoje niesamowite właściwości czosnek zawdzięcza dwóm składnikom - allinie (siarkoorganiczny związek chemiczny z grupy tioaminokwasów) i enzymu allinazy, która znajduje się w świeżym czosnku. Dopiero kiedy oba składniki zostaną w wyniku pogryzienia czy starcia uszkodzone i zmieszane uzyskiwana jest dobroczynna allicyna, która ma bardzo charakterystyczny, intensywny i nieprzyjemny zapach. W wyniku obróbki termicznej (gotowanie, podsmażenie, podgrzewanie) rozgniecionego czosnku tracimy bezpowrotnie allicynę. Jeśli chcemy zachować właściwości czosnku, ale nie jesteśmy w stanie z różnych powodów jeść go na surowo, najlepiej go rozgnieć i pozostawić na co najmniej 10 minut, aby otrzymać allicynę. Po tym czasie można go użyć w potrawie zachowując tym samym część jego dobroczynnych właściwości.
Popularne pytania
Ile zajęłaby podróż samochodem jadącym z prędkością 100 km/h do najbliższej gwiazdy?
Jak Deng oceniał Mao?
Co oznacza słowo "ad personam"?
Co sprzyjało gospodarce chińskiej podczas I wojny?
Co oznaczają numery na pasach startowych?
Dlaczego na tokijskich ulicach nie ma koszy na śmieci?
Jaki procent zdjęć w internecie to zdjęcia nagich kobiet?
Jak szybko pozbyć się przykrego zapachu z butów?
Jak lepiej przyswoimy wiedzę - czytając książkę papierową czy e-booka?
Czy mewy potrafią pić słoną wodę?
W którym europejskim kraju nie można wziąć oficjalnie rozwodu?
Czy mocz wilka grzywiastego ma zapach zbliżony do zapachu marihuany?
Czy picie alkoholu skraca czy przedłuża życie?
Jaki jest domowy sposób na śmierdzące stopy?