logo

zdrowie-medycyna
Jak przygotować czosnek, aby nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości?

Jak przygotować czosnek, aby nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości?
Swoje niesamowite właściwości czosnek zawdzięcza dwóm składnikom - allinie (siarkoorganiczny związek chemiczny z grupy tioaminokwasów) i enzymu allinazy, która znajduje się w świeżym czosnku. Dopiero kiedy oba składniki zostaną w wyniku pogryzienia czy starcia uszkodzone i zmieszane uzyskiwana jest dobroczynna allicyna, która ma bardzo charakterystyczny, intensywny i nieprzyjemny zapach. W wyniku obróbki termicznej (gotowanie, podsmażenie, podgrzewanie) rozgniecionego czosnku tracimy bezpowrotnie allicynę. Jeśli chcemy zachować właściwości czosnku, ale nie jesteśmy w stanie z różnych powodów jeść go na surowo, najlepiej go rozgnieć i pozostawić na co najmniej 10 minut, aby otrzymać allicynę. Po tym czasie można go użyć w potrawie zachowując tym samym część jego dobroczynnych właściwości.
Popularne pytania
Ile żon miał według Biblii król Salomon?
Dlaczego stymulacja kobiecych piersi jest tak ważna podczas gry wstępnej?
Czy podczas miesiączki kobiety mogą uprawiać sport lub się opalać?
Czy Dąb Bartek jest najstarszym polskim drzewem?
Z jaką średnią prędkością porusza się dorosły człowiek?
Czy starszym trudniej jest opanować język obcy?
Czy seks w czasie ciąży może zaszkodzić dziecku?
Kiedy koty pojawiły się w Polsce?
Czy szlak oznaczony kolorem czarnym jest najtrudniejszy?
Jak szybko znaleźć darmową sieć Wi-Fi?
Czemu bąki śmierdzą?
Dlaczego rosyjskie rakiety nie startują 24 października?
Jak rozszyfrować polskie tablice rejestracyjne?
Jak długo rośnie choinka?