logo

zdrowie-medycyna
Jak przygotować czosnek, aby nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości?

Jak przygotować czosnek, aby nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości?
Swoje niesamowite właściwości czosnek zawdzięcza dwóm składnikom - allinie (siarkoorganiczny związek chemiczny z grupy tioaminokwasów) i enzymu allinazy, która znajduje się w świeżym czosnku. Dopiero kiedy oba składniki zostaną w wyniku pogryzienia czy starcia uszkodzone i zmieszane uzyskiwana jest dobroczynna allicyna, która ma bardzo charakterystyczny, intensywny i nieprzyjemny zapach. W wyniku obróbki termicznej (gotowanie, podsmażenie, podgrzewanie) rozgniecionego czosnku tracimy bezpowrotnie allicynę. Jeśli chcemy zachować właściwości czosnku, ale nie jesteśmy w stanie z różnych powodów jeść go na surowo, najlepiej go rozgnieć i pozostawić na co najmniej 10 minut, aby otrzymać allicynę. Po tym czasie można go użyć w potrawie zachowując tym samym część jego dobroczynnych właściwości.
Popularne pytania
Kto miał zostać premierem Wielkiej Brytanii po dymisji Winstona Churchilla?
Jaki procent dzieci do 7. roku życia ma fikcyjnego przyjaciela?
Co według twórców Unii Europejskiej miało być jej spoiwem?
Czy mruczenie kota jest zawsze oznaką zadowolenia?
Czego nie należy jeść wieczorami?
Czy dla Zachodu Polska E.Gierka była potęgą przemysłową?
Skąd pochodzi słowo nikotyna?
Gdzie jest najcieplej w Polsce?
Czy niewidomi mają halucynacje wzrokowe?
Jak często mężczyzna powinien spędzać wieczór z kolegami?
Czy brak emisji brytyjskiej telewizji BBC może wywołać wojnę nuklearną?
Czy osoby, które się nie wysypiają częściej chorują?
Czy pieczywo można przechowywać w lodówce?
Czy wszyscy jesteśmy dziećmi gwiazd?