porady-triki
Których produktów i potraw nie należy łączyć?
Są różne szkoły i diety, zdecydowana większość uważa, aby w skład każdego posiłku wchodziły wszystkie trzy komponenty żywności: węglowodany (cukry), białka oraz w najmniejszym stopniu tłuszcze. Niektórzy dietetycy uważają jednak, że aby trawienie odbywało się bez większych sensacji nie należy w jednym posiłku łączyć węglowodanów (ziemniaki, produkty zbożowe - kasza, chleb, warzywa, owoce, miód i cukier, słodycze, napoje gazowane) z białkami (mleko i przetwory mleczne, jaja, mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych - bób, groch, ciecierzyca, fasola). Tłuszcze (preferowane roślinne: oliwa z oliwek, olej lniany, tran) natomiast można łączyć zarówno z węglowodanami, jak i białkami. Aby trawienie następowało sprawnie zarówno białko, jak i węglowodany należy spożywać z surówkami z np. oliwą z oliwek. Jeśli chodzi o białko to tylko z surówkami z jarzyn. Podczas jedzenia nie należy niczego pić, zarówno chwilę przed, w trakcie, jak i zaraz po jedzeniu. Płyny powodują rozcieńczenie soków żołądkowych.
Nie powinno się łączyć ogórka z pomidorem (ogórek neutralizuje witaminę C zawartą w pomidorze), alkohol i orzeszki (mogą odwodnić organizm), mięso i makaron (produkty te są różnie trawione, tak więc mogą być ciężkostrawne), owoce i mleko (kwaśne owoce mogą ścinać białko mleka - problemy żołądkowe), hot dog i frytki (podnoszą poziom cukru), płatki i sok pomarańczowy (za dużo cukru - tuczące), ser żółty i fasola (wzdęcia i gazy), owoce i warzywa (trawione są w różny sposób, lepiej oddzielnie), herbata i mleko (mleko ogranicza przyswajania antyoksydantów w herbacie).
Jedząc pomidory powinniśmy pamiętać, że zawierają one dużą ilość tanin, które zwiększają poziom kwasowości w żołądku (może prowadzić do refluksu i wrzodów) i blokują wchłanianie żelaza.
Nie powinno się łączyć ogórka z pomidorem (ogórek neutralizuje witaminę C zawartą w pomidorze), alkohol i orzeszki (mogą odwodnić organizm), mięso i makaron (produkty te są różnie trawione, tak więc mogą być ciężkostrawne), owoce i mleko (kwaśne owoce mogą ścinać białko mleka - problemy żołądkowe), hot dog i frytki (podnoszą poziom cukru), płatki i sok pomarańczowy (za dużo cukru - tuczące), ser żółty i fasola (wzdęcia i gazy), owoce i warzywa (trawione są w różny sposób, lepiej oddzielnie), herbata i mleko (mleko ogranicza przyswajania antyoksydantów w herbacie).
Jedząc pomidory powinniśmy pamiętać, że zawierają one dużą ilość tanin, które zwiększają poziom kwasowości w żołądku (może prowadzić do refluksu i wrzodów) i blokują wchłanianie żelaza.