logo

związki
Bakteriobójczy miód

Bakteriobójczy miód
Naukowcom z Wydziału Mikrobiologii Uniwersytetu w Amsterdamie udało się odkryć, że białko - defenzyna-1 zawarte w miodzie, ma niezwykle silne właściwości bakteriobójcze. Testy na takich bakteriach, jak np: Bacillus subtilis, Escherichia coli, Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty) okazały się dla nich zabójcze. Badacze twierdzą, że to kolejny krok do powstania nowego antybiotyku, tym razem opartego na działaniu miodu.

Foto (c) wikipedia
Popularne pytania
Która praca jest najniebezpieczniejsza?
Czy to prawda, że dzieci tuż po narodzinach mają niebieskie oczy?
Kto nie mógł wchodzić na górę Fudżi?
Jak jest po czesku “sobota”?
W którym państwie jest najwięcej piramid?
Co nietypowego australijska marynarka wojenna finansuje żołnierzom?
Jak długo musi trwać dieta, aby efekty miały trwały charakter?
Gdzie znajduje się najzimniejsze miejsce w Polsce?
Jaki procent Polaków cierpi na syndrom poniedziałku?
Co słonie lubią robić w Indiach?
Kiedy Rosja przestała być monarchią?
Na co przysięgał mężczyzna stojąc przed sądem w starożytnym Rzymie?
Jak prawidłowo gotować na parowarze?
Ile metrów potrzebuje 400-metrowy statek, aby wyhamować?