logo

porady-triki
Dlaczego niektóre mięsa można jeść na surowo?

Dlaczego niektóre mięsa można jeść na surowo?
Dzięki obróbce termicznej mięso jest łatwiejsze do strawienia. Temperatura sprawia, że cząsteczki białka, które w surowym mięsie są długie i splątane, rozplątują się i rozpadają na drobne fragmenty. Oprócz tego należy pamiętać, że w wyniku działania wysokiej temperatury niszczone są groźne dla organizmu pasożyty i bakterie. Mięso wołowe tym się różni od np. mięsa z kurczaka, że jego struktura jest tak gęsta, że uniemożliwia przedostanie się bakterii z powierzchni do wnętrza. W przypadku surowych ryb (popularne sushi) najważniejsza jest świeżość, bo występujące w rybach pasożyty najczęściej nie powodują komplikacji zdrowotnych u ludzi. W przypadku wieprzowiny i mięsa z kurczaka czy indyka, konieczna jest długotrwała obróbka termiczna, gdyż groźne bakterie np. salmonelli mogą znajdować się nie tylko na powierzchni, ale również wewnątrz mięsa.
Popularne pytania
Czy soki owocowe są szkodliwe?
Czym się różni hot-dog amerykański od francuskiego?
Jakiego rodzaje komentarze mogą łamać polskie prawo?
Jak kanclerz Niemiec A.Hitler nazywał Słowian?
Gdzie odnotowano najwyższą temperaturę powietrza w Europie?
Czego nie można robić podczas palenia zwłok w indyjskim Waranasi?
Czy rosyjscy rewolucjoniści wspierali Polaków w walce o niepodległość?
Czy uprawiający sport mają większe serca?
Z czego produkowany jest sztuczny miód?
Czy jest sens odwoływania się od decyzji Facebooka w przypadku blokady konta?
Dlaczego przewidywany czas życia Jamesa Bonda wynosi zaledwie 56 lat?
Jak dużo danych można zapisać w 1 gramie nici DNA?
Czy bieganie na czczo działa odchudzająco?
Dlaczego wszechświat nie zapadł się po Wielkim Wybuchu?