logo

porady-triki
Dlaczego niektóre mięsa można jeść na surowo?

Dlaczego niektóre mięsa można jeść na surowo?
Dzięki obróbce termicznej mięso jest łatwiejsze do strawienia. Temperatura sprawia, że cząsteczki białka, które w surowym mięsie są długie i splątane, rozplątują się i rozpadają na drobne fragmenty. Oprócz tego należy pamiętać, że w wyniku działania wysokiej temperatury niszczone są groźne dla organizmu pasożyty i bakterie. Mięso wołowe tym się różni od np. mięsa z kurczaka, że jego struktura jest tak gęsta, że uniemożliwia przedostanie się bakterii z powierzchni do wnętrza. W przypadku surowych ryb (popularne sushi) najważniejsza jest świeżość, bo występujące w rybach pasożyty najczęściej nie powodują komplikacji zdrowotnych u ludzi. W przypadku wieprzowiny i mięsa z kurczaka czy indyka, konieczna jest długotrwała obróbka termiczna, gdyż groźne bakterie np. salmonelli mogą znajdować się nie tylko na powierzchni, ale również wewnątrz mięsa.
Popularne pytania
Do jakiej średnio długości podczas całego życia rosną włosy w nosie?
Których liter brakowało w pierwotnym zestawie liter alfabetu łacińskiego?
Co to jest?
Kto więcej wydaje na kosmetyki: mężczyźni czy kobiety?
Jak generał Pinochet tłumaczył obalenie władzy komunistów w Chile?
Czy lato to najlepsza pora na romans i seks?
Ile metrów ma najdłuższy samochód świata?
W którym europejskim kraju małpy żyją na wolności?
Jaką karą mógłby być ukarany złodziej miodu z ula w czasach I RP?
Kto zarobił największe pieniądze na sprzedaży narkotyków?
Co to jest Cenosillicaphobia?
Czy po dłoniach można poznać, że mężczyzna ma skłonności do agresji?
Ile waży słynna paryska Wieża Eiffla?
Czy muchomor sromotnikowy jest zabójczy dla ślimaków?