zdrowie-medycyna
Czy jajka są zdrowe?

Tak, jajka są bardzo zdrowe. Według najnowszych badań nie tylko nie podwyższają złego cholesterolu (powód miażdżycy), ale są produktem dla człowieka wręcz unikalnym. Jajko kurze dostarcza organizmowi człowieka 11 witamin ( m.in. A, D, E, K, B12, kwas foliowy) i minerałów (m.in. fosfor, żelazo, wapń, potas, selen, magnez). Białko jajka jest doskonale przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy, których nasz organizm nie potrafi wytworzyć. Białko to jest dostarczane przy tym w idealnych dla człowieka proporcjach. Jajka zawierają kwasy omega-3, które neutralizują cholesterol. Mają niewiele kalorii, jedno jajko ma zaledwie 75 kcal.
Podobno jajka kurze można jeść bez ograniczeń, to według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) bez obaw o zdrowie można zjeść zaledwie 10 jajek tygodniowo (w sumie, również zawartymi w innych produktach np. makaronach).
Podobno jajka kurze można jeść bez ograniczeń, to według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) bez obaw o zdrowie można zjeść zaledwie 10 jajek tygodniowo (w sumie, również zawartymi w innych produktach np. makaronach).