logo

porady-triki
Które produkty sprawiają, że szybciej jesteśmy syci i mniej jemy?

Które produkty sprawiają, że szybciej jesteśmy syci i mniej jemy?
Za poczucie sytości odpowiadają dwa aminokwasy (arginina i lizyna), które mają wpływ na komórki mózgowe zwane tanycytami. Komórki podejmują decyzję, czy jesteśmy już najedzeni czy też nie. Najwięcej argininy i lizyny znajduję się w mięsie wieprzowym, polędwicy wołowej, kurczaku, makreli, śliwkach, awokado, morelach, soczewicy i migdałach.
Warto wspomnieć też o bananach (szczególnie zielonych - mają najwięcej błonnika), które długo utrzymują poczucie sytości. Sycące są również ryby, gdzie w dużych ilościach występuje kwas omega-3 np. wspomniana wcześniej makrela. Inne produkty, które również sprawiają, że jesteśmy długo syci to: ziemniaki, ocet oraz cynamon.
Ze zbóż do tłumienia uczucia głodu najlepiej nadają się płatki owsiane, które są bogate w beta-glukan (tłumi uczucie głodu).
Idealnym rozwiązaniem dla osób odchudzających jest również woda, która wypełnia żołądek.
Źródło badania z Uniwersytetu w Warwick

Oprócz ww. warto jeść szpinak (tylakoidy spowalniają trawienie tłuszczu), jabłka (zawierają pektynę, która z wodą pęcznieje w żołądku), twarożek (bogaty w białko - kazeinę, która wolno się trawi), maliny (mają więcej błonnika od innych owoców), chleb żytni, popcorn, czerwona fasola (ma dużo błonnika).
Z napojów, te które zawierają kofeinę (zmniejsza apetyt) np. kawa, ekstrakt z zielonek kawy
Popularne pytania
Czy nikotyna może być zdrowa?
Jak miała wyglądać II RP Józefa Piłsudskiego?
Jaki jest najgłośniejszy dźwięk świata?
Jak obliczyć swoją prawidłową wagę?
Jak pierwotnie nazywał się Sherlock Holmes?
Jak pozbyć się obwisłej skóry po odchudzaniu?
Jak szybko pozbyć się zapachu alkoholu z ust?
Czy przeklinanie może być lekiem?
Ile serc ma ośmiornica?
Co powoduje miganie gwiazd na niebie?
Jakie zwierzę znajduje się na zdjęciu poniżej?
Ile wynosiła w carskiej Rosji "końska" dawka wódki?
Jak zdrowo wstać z łóżka?
W którym roku ostatni raz człowiek odwiedził Księżyc?