logo

zdrowie-medycyna
Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego?

Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego?
Brązowy kolor nadaje cukrowi melasa, jest to produkt uboczny w procesie oczyszczania cukru. Cukier biały składa się w niemal 100% z sacharozy, a melasa jest w trakcie procesu oczyszczania usuwana. Jeśli cukier ma kolor brązowy oznacza to jedynie, że posiada ok. 10% melasy, która posiada śladowe ilości mikroelementów np: potas, magnez, żelazo, wapń. Dlatego z punktu widzenia organizmu człowieka nie ma żadnej różnicy, czy spożywamy biały czy brązowy cukier. Oba zawierają tyle samo kalorii i węglowodanów, dotyczy to również cukru trzcinowego.
Popularne pytania
Czy Jezus miał tak rzeczywiście na imię?
W jaki sposób nocą ławica ryb synchronizuje ruchy?
Czy wielu Chińczyków woli inwestować swój kapitał w orzechy niż lokaty bankowe?
Częściej kłamiemy twarzą w twarz czy poprzez smsy?
Czy w Polsce można nadać chłopcu imię Jezus?
Dlaczego pies podnosi nogę przy sikaniu?
Ile wynosi rekord w podbijaniu piłki nogą?
Ile mierzył najwyższy pies świata?
Czy można wziąć znieczulenie u dentysty bez użycia igły?
Jak rozpoznać idealny związek?
Co spowodowało, że heroina w USA stała się popularna?
Ile lat żył biblijny Adam?
Czy podczas hipnozy można kłamać?
Ile kalorii trzeba spalić, żeby zrzucić 1 kilogram wagi ciała?