logo

zdrowie-medycynaCzy brązowy cukier jest zdrowszy od białego?

Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Brązowy kolor nadaje cukrowi melasa, jest to produkt uboczny w procesie oczyszczania cukru. Cukier biały składa się w niemal 100% z sacharozy, a melasa jest w trakcie procesu oczyszczania usuwana. Jeśli cukier ma kolor brązowy oznacza to jedynie, że posiada ok. 10% melasy, która posiada śladowe ilości mikroelementów np: potas, magnez, żelazo, wapń. Dlatego z punktu widzenia organizmu człowieka nie ma żadnej różnicy, czy spożywamy biały czy brązowy cukier. Oba zawierają tyle samo kalorii i węglowodanów, dotyczy to również cukru trzcinowego.
Popularne pytania
Z jakiego powodu na Zachodzie nikt nie chciał wydać "Folwarku zwierzęcego" G.Orwella?
Do kogo modlili się nasi przodkowie przed przyjęciem chrześcijaństwa?
Co warto kupić kobiecie na Walentynki?
W której szkole dla dziewcząt obowiązywał taniec nago?
Dlaczego okna samolotów są okrągłe lub zaokrąglone?
Kofeina działa pobudzająco na człowieka po wypiciu co najmniej jednej filiżanki kawy?
Które z popularnych mięsnych dań może zagrozić życiu dziecka?
Czyje ziewnięcie trwa najdłużej?
Co jest większe: obszar Belgii czy woj. mazowieckiego?
Czy nadchodzi ocieplenie czy oziębienie klimatu?
Jaki odsetek kobiet uważa się za piękne?
Jak nazywa się krótka łopatka żołnierska?
Jak w prosty sposób zadbać o prostatę?
Kto wygrał wojnę wywiadów - ZSRR czy USA?