logo

zdrowie-medycyna
Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego?

Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego?
Brązowy kolor nadaje cukrowi melasa, jest to produkt uboczny w procesie oczyszczania cukru. Cukier biały składa się w niemal 100% z sacharozy, a melasa jest w trakcie procesu oczyszczania usuwana. Jeśli cukier ma kolor brązowy oznacza to jedynie, że posiada ok. 10% melasy, która posiada śladowe ilości mikroelementów np: potas, magnez, żelazo, wapń. Dlatego z punktu widzenia organizmu człowieka nie ma żadnej różnicy, czy spożywamy biały czy brązowy cukier. Oba zawierają tyle samo kalorii i węglowodanów, dotyczy to również cukru trzcinowego.
Popularne pytania
W którym mieście znajduje się największe rondo w Polsce?
Dlaczego kwiaty są często umieszczane przy wejściu do sklepu?
Do którego kraju de Gaulle chciał przenieść siedzibę Wolnych Francuzów?
Zimne czy ciepłe mleko zamarza szybciej?
Czy suszone zioła są tak samo zdrowe jak świeże?
Który naród w Europie jest najbardziej perwersyjny?
Jaki procent ofiar Auschwitz-Birkenau stanowili Polacy?
Która rosnąca w Polsce roślina jest najbardziej trująca?
Co przedstawia zdjęcie?
Jakie polskie akcenty są w najnowszym Bondzie "Spectre"?
Co bardziej zanieczyszcza powietrze - auto czy samolot?
Które pierwiastki nie zostały wytworzone w gwiazdach?
Czy kobiety bardziej boją się horrorów niż mężczyźni?
Czy Pablo Picasso zaliczył polską wódkę, obok kubizmu i bluesa, do trzech najważniejszych wynalazków XX wieku?