logo

zdrowie-medycyna
Czy chleb tuczy?

Czy chleb tuczy?
Zjedzenie kromki białego chleba powoduje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi (jest prawie pozbawiony błonnika), a następnie poziom ten bardzo szybko opada i człowiek szybko odczuwa głód. Dobrej jakość chleb wytworzony z mąki o niskim stopniu przemiału nie tylko jest bogaty w minerały, witaminy i błonnik, ale daje poczucie sytości (3-4 godziny), a to przekłada się na trzymanie wagi. Węglowodany dostarczają energii, a duża ilość błonnika daje uczucie sytości na kilka nawet godzin.
Popularne pytania
Czy żaby piją wodę?
Powyżej ilu minut dziennie nie powinno się rozmawiać przez telefon komórkowy?
Po czym można poznać, że zbliża się śmierć?
Czy wzrost masy ciała spowodowany otyłością zwiększa masę mózgu?
Ile zakładów przemysłowych wywieźli z Polski Sowieci po "wyzwoleniu"?
Co mają wspólnego promienie gamma i truskawki?
Który europejski kraj wprowadził jako pierwszy zakaz palenia w miejscach publicznych?
Ile czołgów wzięło udział w największej bitwie pancernej I wojny?
Czy cios w wykonaniu człowieka może równać się ciosowi niedźwiedzia?
Jak często mężczyzna powinien spędzać wieczór z kolegami?
Czy można umrzeć z przejedzenia?
Kto pomagał Amerykanom w wojnie z Rosjanami w Afganistanie?
Czy kask chroni rowerzystę przed wstrząśnieniem mózgu?
Ilu Polaków wypiło płyn Lugola po katastrofie w Czarnobylu?