technika
Uprawa ziemniaków bez gleby (hydroponika)
Hydroponika, kultura wodna – bezglebowa uprawa roślin na pożywkach wodnych, umożliwiająca produkcję roślinną w sztucznych warunkach domowych jak i na skalę przemysłową, głównie w szklarniach i namiotach . Szczególnie przydatna do uprawy warzyw, kwiatów oraz ziół. W porównaniu z uprawą ziemną korzyści z uprawy hydroponicznej to:
możliwość zakładania upraw na terenach nieprzydatnych pod uprawę ziemną, np. na terenach suchych
brak ograniczeń w zakresie zmianowania roślin – można uprawiać po sobie dowolne rośliny, w tym również w monokulturze, ponieważ nie występuje zjawisko zmęczenia gleby
wyższe plony, dzięki gęstszemu siewowi oraz szybszemu wzrostowi i rozwojowi roślin
niższe skażenie produktów z uwagi na niestosowanie pestycydów oraz niepobieranie z gleby metali ciężkich
możliwość przesunięcia kwitnienia i owocowania poza normalny sezon
wyeliminowanie niektórych ciężkich prac ręcznych (wymiana ziemi, kopanie, motyczenie i in.)
oszczędność wody
Uprawa hydroponiczna jest możliwa także w warunkach domowych. Na rynku jest wiele donic i doniczek ze zintegrowanymi systemami gromadzącymi wodę w granulacie i ze wskaźnikiem poziomu wody. Zalety takiej uprawy to[1]:
eliminacja ziemi i obecnych w niej alergenów, takich jak roztocza
niewielka ilość miejsca do prawidłowego wzrostu
możliwość kontrolowania bryły korzeniowej
możliwość kontrolowania ilości wody w donicy
wydłużony okres pomiędzy podlewaniami
zmniejszenie częstości przesadzania roślin
rośliny w uprawie hydroponicznej bardziej podnoszą wilgotność powietrza w porównaniu do roślin w tradycyjnej uprawie ziemnej
Prawie każdą roślinę można uprawiać hydroponicznie. Za pewną formę hydroponiki można uznać stosowany powszechnie wysiew rzeżuchy (pieprzycy siewnej) na wilgotnej ligninie, w tym jednak przypadku rośliny, przeznaczone do spożycia jako kiełki nie otrzymują pożywki złożonej z substancji mineralnych, a ich rozwój odbywa się tylko dzięki substancjom zgromadzonym w nasieniu.
Wiki
możliwość zakładania upraw na terenach nieprzydatnych pod uprawę ziemną, np. na terenach suchych
brak ograniczeń w zakresie zmianowania roślin – można uprawiać po sobie dowolne rośliny, w tym również w monokulturze, ponieważ nie występuje zjawisko zmęczenia gleby
wyższe plony, dzięki gęstszemu siewowi oraz szybszemu wzrostowi i rozwojowi roślin
niższe skażenie produktów z uwagi na niestosowanie pestycydów oraz niepobieranie z gleby metali ciężkich
możliwość przesunięcia kwitnienia i owocowania poza normalny sezon
wyeliminowanie niektórych ciężkich prac ręcznych (wymiana ziemi, kopanie, motyczenie i in.)
oszczędność wody
Uprawa hydroponiczna jest możliwa także w warunkach domowych. Na rynku jest wiele donic i doniczek ze zintegrowanymi systemami gromadzącymi wodę w granulacie i ze wskaźnikiem poziomu wody. Zalety takiej uprawy to[1]:
eliminacja ziemi i obecnych w niej alergenów, takich jak roztocza
niewielka ilość miejsca do prawidłowego wzrostu
możliwość kontrolowania bryły korzeniowej
możliwość kontrolowania ilości wody w donicy
wydłużony okres pomiędzy podlewaniami
zmniejszenie częstości przesadzania roślin
rośliny w uprawie hydroponicznej bardziej podnoszą wilgotność powietrza w porównaniu do roślin w tradycyjnej uprawie ziemnej
Prawie każdą roślinę można uprawiać hydroponicznie. Za pewną formę hydroponiki można uznać stosowany powszechnie wysiew rzeżuchy (pieprzycy siewnej) na wilgotnej ligninie, w tym jednak przypadku rośliny, przeznaczone do spożycia jako kiełki nie otrzymują pożywki złożonej z substancji mineralnych, a ich rozwój odbywa się tylko dzięki substancjom zgromadzonym w nasieniu.
Wiki