logo

zdrowie-medycyna
Czy parówki są szkodliwe?

Czy parówki są szkodliwe?
Nie, o ile wiemy co kupujemy :)

1. Należy się wystrzegać parówek z niską zawartością mięsa, z MOM, z dużą zawartością tłuszczu i chemicznymi polepszaczami.

2. Im więcej mięsa w parówce tym ona lepsza np. >90%. Dzięki dużej zawartości mięsa po ugotowaniu jest ona zdecydowanie twardsza.

3. Im krótsza lista składników tym lepiej! Nie należy się obawiać niektórych składników, które wydają się podejrzane np: kwas askorbinowy, czyli zwykła witamina C, cytrynianu sodu (sól sodowa kwasu cytrynowego), aceroli (tropikalny krzew owocowy), błonnik, hydrolizatów białek i skrobi.

4. Parówki z dużą ilością mięsa nie mogą być tanie.

Popularne pytania
Który z Polaków należy do grona stu najlepszych piłkarzy w historii światowej piłki nożnej wg FIFA?
Czy lepiej jeść kilka małych posiłków czy trzy główne?
Dlaczego kwiaty są często umieszczane przy wejściu do sklepu?
Dlaczego sól topi lód?
Który z kotowatych nie potrafi mruczeć?
Czy nowa ekoreligia ma swoje źródło w innej religii?
Jak mieli na imię rodzice Harry'ego Pottera?
Jaki kolor uzyskamy mieszając czerwony z żółtym?
Czy wzywając pogotowie lepiej dzwonić na numer 112 czy na 999?
Jak jest po niemiecku “Ale kwas! (Co za gówno!)?”?
W ilu stopniach rozpuszcza się guma do żucia?
Ile średnio słów w ciągu dnia wypowiada mężczyzna?
Czy do 1941 roku IBM dostarczał maszyny liczące do niemieckich obozów koncentracyjnych?
Jaką politykę wobec ZSRR miały Chiny w latach 80-tych?