zdrowie-medycyna
Czy parówki są szkodliwe?
Nie, o ile wiemy co kupujemy :)
1. Należy się wystrzegać parówek z niską zawartością mięsa, z MOM, z dużą zawartością tłuszczu i chemicznymi polepszaczami.
2. Im więcej mięsa w parówce tym ona lepsza np. >90%. Dzięki dużej zawartości mięsa po ugotowaniu jest ona zdecydowanie twardsza.
3. Im krótsza lista składników tym lepiej! Nie należy się obawiać niektórych składników, które wydają się podejrzane np: kwas askorbinowy, czyli zwykła witamina C, cytrynianu sodu (sól sodowa kwasu cytrynowego), aceroli (tropikalny krzew owocowy), błonnik, hydrolizatów białek i skrobi.
4. Parówki z dużą ilością mięsa nie mogą być tanie.
1. Należy się wystrzegać parówek z niską zawartością mięsa, z MOM, z dużą zawartością tłuszczu i chemicznymi polepszaczami.
2. Im więcej mięsa w parówce tym ona lepsza np. >90%. Dzięki dużej zawartości mięsa po ugotowaniu jest ona zdecydowanie twardsza.
3. Im krótsza lista składników tym lepiej! Nie należy się obawiać niektórych składników, które wydają się podejrzane np: kwas askorbinowy, czyli zwykła witamina C, cytrynianu sodu (sól sodowa kwasu cytrynowego), aceroli (tropikalny krzew owocowy), błonnik, hydrolizatów białek i skrobi.
4. Parówki z dużą ilością mięsa nie mogą być tanie.