biznes-ekonomia
Który produkt spożywczy jest najdroższy na świecie?
Najdroższy jest biały kawior, który pochodzi z jaj jesiotra albinosa. Kilogram tego przysmaku kosztuje 100 tys. zł. Na 500 tys. hodowanych jesiotrów zaledwie 40 ma genetyczną wadę, która uniemożliwia syntezę melaniny (grupa pigmentów odpowiadających za pigmentację organizmów). Jeden biały jesiotr dostarcza zaledwie 300 gramów kawioru.
Drugim pod względem ceny produktem spożywczym jest szafran. 1 kg tej przyprawy kosztuje już tylko 35 tys. zł. Szafran jest wykorzystywany od ponad 3000 lat jako część składowa przypraw, kosmetyków, leków i pigmentów koloryzujących. Największymi producentami szafranu są Iran i Turcja.
Trzecie miejsce zajmuje wołowina kobe (2 tys. zł za 1kg), łosoś szwajcarski (1,8 tys. zł za 1kg), olej organowy (200 zł za litr).
Drugim pod względem ceny produktem spożywczym jest szafran. 1 kg tej przyprawy kosztuje już tylko 35 tys. zł. Szafran jest wykorzystywany od ponad 3000 lat jako część składowa przypraw, kosmetyków, leków i pigmentów koloryzujących. Największymi producentami szafranu są Iran i Turcja.
Trzecie miejsce zajmuje wołowina kobe (2 tys. zł za 1kg), łosoś szwajcarski (1,8 tys. zł za 1kg), olej organowy (200 zł za litr).